Tartu tänavapilt rikastub üha uute maalingutega

Raimu Hanson
, Tartu Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kastani 27 maja otsaseinale valmib nädala lõpuks maaling, mille autor on Hapnik.
Kastani 27 maja otsaseinale valmib nädala lõpuks maaling, mille autor on Hapnik. Foto: Kristjan Teedema

Tõnissoni ja Kastani tänava nurgal asuva Eesti Üliõpilaste Seltsi maja tagahoovi servale ulatuva maja tellisseinale on valmimas tänavakunstnik Hapniku maaling, mille keskel on Kristian Jaak Peterson ja Kivisild. Tartu senine värskeim suur seinamaaling asub Kalevi tänavas üliõpilasmaja juures.

EÜS kuulutas möödunud aasta lõpus välja võistluse «Kunst seina!», mille võitis tänavakunstnik Hapnik oma kavandiga. Sihtasutuse EÜS juhatuse esimees Priit Lepasepp ütles, et kui on hea ilm, võtab maaling nädalavahetuseks lõpliku kuju. Pidulik avamine on plaanis augustis, mil EÜS-il on soov tutvustada ka ülejäänud võistlustöid.

Võistlusüleskutses oli kirjas, et kunst on EÜS-ile tähtsal kohal. Praegu on seltsi kunstikogus 54 peamiselt eesti kunstnike teost, millest enamik on kogusse jõudnud enne Teist maailmasõda. Kogusse kuulub teiste seas näiteks Wiiralti, Koorti, Mägi, Adamsoni ja Sannamehe teoseid.

«EÜS-i huvi on nii liikmeid kui üldist avalikkust kunsti vallas harida ja toetada, milleks käesolev konkurss annab suurepärase võimaluse ,» oli üleskutses kirjas. «Loodetavasti on see vaid algus ning kunsti soetamine ning kunstnike toetamine saab taas kord kuuluma EÜS-i tähtsamate tegevuste hulka.»

Võistluse tagamaad on proosalisemad ning seotud Kastani 27 maja omaniku ja Tõnissoni 1 konvendihoones tegutseva EÜS-i koostööga. «Seltsi ajaloolise maja tagahoovis viibija märkab naabermaja tuletõkkemüüri ning sellel lasuvaid kulunud kritseldusi,» oli kirjas võistlusüleskutses. «Konkursi korraldajad on neid aastaid silmitsenud ning arutelu tulemus on kõnealune konkurss, mille eesmärkide täitudes silm seinal edaspidi puhata võiks.»

Tartu praeguse värskeima suure seinamaalingu autor on Maari Soekov. Tema teos «Hiieloom» valmis Kalevi tänavas Tartu üliõpilasmaja juures tellisseinal mai lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles