Selgusid viimased kaasava eelarve edasipääsejad

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks populaarsemaks ideeks osutus esmaspäevasel arutelul Tartu ratsakooli tallihoone katuseparandus.
Üheks populaarsemaks ideeks osutus esmaspäevasel arutelul Tartu ratsakooli tallihoone katuseparandus. Foto: Margus Ansu

Eile selgusid viis ideed ehituse ja kommunikatsioonide valdkonnast, mille üle saavad tartlased sügisel hääletada.

Arutelul eksperdina osalenud ehitusinsener Martin Murusalu ütles, et temale tundus kõige vajalikum välitualeti ehitamine, mis teiste ekspertide ja osalejate hindamise tulemusena jääb siiski sügisesest hääletusest välja.

Murusalu hindas ise madalamalt projekte, mis ei ole linnarahvale nii kättesaadavad.

«Kui tuua näitaks kalmistute teema – kuigi arhitektuurimälestise säilitamine on tähtis, aga linnaelanikud nagu mina või teie, kes sellega reaalselt kokku ei puutu, ei suhestu sellega,» tõdes ta. «Ma arvan, et võidab ikkagi see idee, millel on inimeste seas väärtust või hinnangut – või nagu üle-eelmisel aastal Genklubi näitel, kes suudab inimesi kõige rohkem kaasata.»

Tartut nõustab kaasava eelarve korraldamisel e-Riigi Akadeemia, mille kohalike omavalitsuste programmi direktor Kristina Reinsalu rääkis, et edukaks on osutunud sellised projektid, kus esitlejad on oma ideed järele proovinud ja küsinud kogukonna arvamust.

Samuti leidis Reinsalu, et sel aastal on ideed läinud mahukamaks ja n-ö kastist välja mõtlemist on tunduvalt rohkem. «Kõnniteed ja äärekivid – see on kindlasti kõik väga oluline, aga varem heideti palju ette, et linn küsib ideid selliste asjade kohta, mida ta peaks a priori nagunii tegema,» lausus ta.

Reinsalu ütles, et kuigi Tartu elanike arvu arvestades ei ole hääletajate hulk (mullu umbkaudu 4000) olnud märkimisväärselt suur, ei pea ta seda eesmärgiks omaette.

«Kui paneme siia kõrvale näiteks Rahvakogu ja paneme kogu Eesti elanikkonna sinna kõrvale – kus olid ka teemad, mis tundusid, et puudutasid igaüht, siis seal lõpuks vist osales 6000 hääletajat,» rääkis ta. Seega on tema sõnul 4000 hääletajat kaasava eelarve konkursil tegelikult päris hea tulemus.

Reinsalu loodab, et ideid esitanud autorid saavad aru, kui palju nad ise saavad ära teha, et rahvahääletusel oma ideega silma paista.

Eilsega lõppes kaasava eelarve aruteluvoor, kus nelja arutelu tulemusena valiti välja kokku 24 ideed, mis lähevad sügisel rahvahääletusele. Rahvahääletus kestab 5.–11. oktoobrini ning selle tulemusena on tartlased ise otsustajaks kahe võidutöö üle, millele mõlemale nähakse teostamiseks ette kuni 70 000 eurot. Võiduprojektid viiakse ellu 2016. aasta jooksul.

Ehituse ja kommunikatsioonide valdkonna projektid

Ideede järel on toodud ekspertide ja ideede esitajate antud keskmine hinne. Edasipääsenud projektid on rasvases kirjas.

* Elleri kooli amfiteater Toomemäe nõlval 14,5

* Ratsakooli tallihoone katusekatte rekonstrueerimine 14,5

* Ronimistorn 14

* Anne noortekeskuse ja Lille maja ligipääsetavuse parandamine 13,2

* Arena Tartu eskiisprojekt 12,7

* Tartu kirjandusmaja renoveerimine kirjanduslinna esinduskeskuseks 12

* Eelarve simulaator 11,9

* Ehitis- ja ajaloomälestiste restaureerimine Raadi kalmistul 10,2

* Välitualeti ehitus 9,4

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles