Rõngu volikogu umbusaldab esimeest ja vallavanemat

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu vallavolikogu umbusaldab 2013. aasta novembris vallavanemaks valitud Hillar Hänilast juba teist korda.
Rõngu vallavolikogu umbusaldab 2013. aasta novembris vallavanemaks valitud Hillar Hänilast juba teist korda. Foto: Margus Ansu

Neljapäeva õhtupoolikul peetaval Rõngu vallavolikogu istungil on päevakorras umbusalduse avaldamine vallavolikogu esimehele ja vallavanemale ning nende asemele uute juhtide valimine, kelle nimesid hoitakse seni saladuses.

«Arvan, et põhjused on otsitud,» ütles Rõngu vallavolikogu esimees Vahur Vuks. «Nüüd, kus opositsioonil on kaheksa häält koos, võivad nad igasuguseid põhjusi leida.»

Rõngu 15-liikmelisest vallavolikogust kuulub kuus kohta seni opositsioonis olnud valimisliidule Meie Vald – Koduvald.

Teist sama palju kohti on valmisliidul Kodukandi Arengu Eest, mis moodustas pärast viimaseid kohalikke valimisi 2013. aasta oktoobris koalitsiooni Keskerakonna nimekirjast volikokku valitud kolme liikmega. Viimastest kaks on nüüd liitunud opositsiooniga.

Volikogu esimehe sõnul on tema umbusaldamise põhjusi laias laastus kolm. «Üks oli, et ma ei tulevat toime istungite läbiviimisega,» selgitas ta. «Alguses oli tõesti hõikeid ja huikeid kohapealt, aga nüüd tõstavad inimesed käe ja paluvad sõna.»

Teine põhjus, millest ta enda sõnul pole aru saanud, on korruptsiooniilmingud, ning kolmas põhjus volikogu liikmete kirjadele vastamisega viivitamine.

«Opositsioon teeb etteheiteid,» iseloomustas olukorda 2013. aasta novembrist Rõngu vallavanemana töötav Hillar Hänilane. «Ju on aeg selline, et meile on tarvis miskit ette heita. Nad tahavad nüüd ise tüüri juures olla.»

Valimisliitu Meie Vald – Koduvald kuuluv volikogu liige Aivar Kuuskvere ütles, et vallavanema umbusaldus on pikaaegse protsessi tagajärg. «See on tal juba teine umbusaldus, eelmine oli aasta tagasi,» märkis ta.

Laias laastus on vallavanema umbusaldamiseks järgmised põhjused: valla elu seisab, koalitsioon pole kopika eestki arvestanud opositsiooni heade mõtetega, puudub koostöö.

Volikogu esimehele heidab opositsioon ette istungite ettevalmistamise ja läbiviimise puudulikkust.

Kuid mida peavad umbusaldajad silmas korruptsiooniilmingute all? «Me ei süüdista volikogu esimeest korruptsiooniilmingutes, vaid korruptsiooniilmingute läbilaskmises,» vastas Aivar Kuuskvere. «Meil on pandud vallavalitsuse liige Kaida Vool sihtasutuse Rõngu Hooldusravikeskuse juhatajaks. See on valla sihtasutus, mille tööd peab kontrollima vallavalitsus.»

Hillar Hänilase sõnul selline asi seadusevastane pole. «Sihtasutuse tööd kontrollib kord aastas audiitor ja vallavalitsus igapäevaselt,» ütles ta. «Ma ei näe sellises asjas vastuolu. Opositsioon võib kõike väita. Elame, näeme.»

Neljapäevase istungi päevakorras on ka uue vallavolikogu esimehe ja vallavanema valimine. Vahur Vuks ja Hillar Hänilane nende inimeste nimesid ei teadnud.

«Kui on selliseid päevakorrapunktid, siis on inimesed olemas,» märkis Aivar Kuuskvere. «Neljapäeval esitame nad volikogule, enne nimesid ei avalikusta.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles