Seitse kaasava eelarve ideed hõlmavad peamiselt spordiväljakuid

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edasi pääses näiteks projekt Lubja tänava ja Ranna tee ristis asuva spordiplatsi kordategemiseks.
Edasi pääses näiteks projekt Lubja tänava ja Ranna tee ristis asuva spordiplatsi kordategemiseks. Foto: Google Maps

Reedel valiti välja seitse spordi ja vaba aja valdkonna ideed, mis pääsevad sügisel kaasava eelarve rahvahääletusele.

Ideede üle arutasid eksperdid ja projektide esitajad. Eksperdina osalenud maastikuarhitekt Karin Bachmann ütles, et temale sümpatiseeris disc-golfi platsi rajamine Kasarmu tänavale, kuna see ei nõua palju suuremat hooldust kui muru niitmine. «Minu süda kuulub praegu sellele disc-golfi mõttele kui linnaruumi elavdajale just väikeste soodsate sekkumistega,» rääkis ta.

Tartu linnavalitsuse sporditeenistuse juhataja Veljo Lamp kiitis mõtet paigutada linna elektrit tootvad energiatrenažöörid. «See on huvitav, innovatiivne ja võib-olla eristuks teistest ideedest, mis olid pigem praktilised, mida iga päev linnaruumis nähakse,» lausus Lamp.

Teise hea sügisel rahvahääletusele pääseva ideena nimetas ta dendropargi korrastamist, sest piirkond on tervisesportlaste hulgas väga populaarne, kuid seda ala oleks võimalik paremini ära kasutada ja rohkem korda teha.

Spordiplatse puudutanud ideesid pidasid nii Bachmann kui ka Lamp sügisel kõva konkurentsi pakkuvateks projektideks, kuna huviliste ja seniste spordiplatside kasutajaskond on nende sõnul Tartus suur.

Konkursist jäid välja mitmed sellised projektid, mis on linnas juba olemas, aga halvas seisukorras, või mida on aastast aastasse esitatud.

Rahast võib jääda väheks

Bachmann rääkis, et konkursist välja jäänud projektid on mastaapsed, mis tähendab, et 70 000 euroga ei pruugi olla võimalik saada soovitud tulemust. «Saadakse osaline või saadakse nii vähe tehtud, et see ei anna mingit uut kvaliteeti – pigem võtab mingid olemasolevad kvaliteedid ära,» sõnas ta.

Samas tõdes Bachmann, et paljud punktinimekirjas taghapoole jäänud projektid olid nimekirjas mitmendat aastat järjest ja nad võivad seega ühel hetkel nihkuda linnavalitsuse prioriteetidesse.

Veljo Lamp ütles, et kõik ideed olid teostatavad ja vajalikud, millest enamus on linnapildis juba olemas, aga nad lihtsalt kas siis amortiseerunud või siis ajast maha jäänud. «Aga kuna kahjuks on see konkurss ja kaks projekti peaks võitma, peab mingi valiku tegema, ja minu silmis paratamatult mõni idee on kitsamale kasutajaskonnale mõeldud,» ütles Lamp ja lisas, et võib-olla sellepärast võivad nende šansid väiksemad olla.

Esmaspäeval kell 17 algab viimane kaasava eelarve arutelu Sisevete Saatkonna kohvikus, kus otsustatakse viie ehituse ja kommunikatsioonide valdkonna pääsemine sügisesele kaasava eelarve rahvahääletusele.

Lõpphääletusele läheb kokku 24 ideed, millest viiakse ellu vähemalt kaks kõige populaarsemat. Mõlemale võiduprojektile on ette nähtud kuni 70 000 eurot.

Spordi ja vaba aja valdkonna ideed

Ideede järel on toodud keskmine saadud punktisumma. Edasi pääsenud ideed on rasvases kirjas.

* Karlova spordi- ja vabaajaväljak 18,5

* Jooksu, kõndimise ja rattaradade rajamine dendroparki 17,5

* Energiaratas 17,3

* Pikniku- ja mänguala Ülejõe parki 16,2

* Olemasolevate välijõusaalide renoveerimine 16

* Disc-golfi park 15,7

* Ülejõe linnaosa vabaajaväljakud 15,2

* Laste mänguväljak Raadile 15

* Kallasrada Ihaste sillani 14,6

* Muruplats Uus 63D 14,4

* Mänguväljak 1-3-aastastele 14

* Koerte jalutusväljak 13,3

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles