Kuperjanovi sünnipäev toob huviliste ette ajalooraamatu ja -filmi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julius Kuperjanovi hauasammas.
Julius Kuperjanovi hauasammas. Foto: Ove Maidla

«Üits wana ja hää pildialbum» on film, mis tuleb esitlemisele 8. oktoobril Tartus sõjakooli saalis Julius Kuperjanovi 116. sünnipäeva auks peetaval ajalookonverentsil. Samas esitletakse ka raamatut «Lugusid Julius Kuperjanovist».


Mõlema teose materjale, mis on paljuski unustatud, pole varem Eestis nii laialt avaldatud. Julius Kuperjanovi Seltsi korraldamisel peetaval ajalookonverentsil «Okupatsioon ja Vabadusvõitlus Eestis» esitavad teemakohaseid ettekandeid Ülo Ojatalu, Pearu Kuusk, Jüri Pertmann, Udo Josia, Valev Kaska, Enn Tarto ja Juhan Algus.

Filmi «Üits wana ja hää pildialbum» allikmaterjal pärineb J. Kuperjanovi matustest ja sõjaväeosade elust Tartus 1920-1930. aastatel, mis on äsja saadud USA-st. Uhiuues raamatus esitletakse aga varem Eestis avaldamata ja unustatud lugusid.

Üritusel astuvad tervitussõnadega üles Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste ülem kolonel Aarne Ermus, kaitseliidu Tartu maleva pealik major Ülar Vomm ja Kuperjanovi pataljoni ülem major Maidu Allikas.

Veel tuleb esitlemisele Kuperjanovi orden ning medal, samuti avalikustatakse uute teenetemärkide esimesed nominendid. Päeva lõpus viib buss külalised Julius Kuperjanovi hauale, kuhu asetatakse küünlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles