Äripinnale uut omanikku tuleb otsida tikutulega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügis olev hoone Ülenurme tehnopargis.
Müügis olev hoone Ülenurme tehnopargis. Foto: Sille Annuk

Tartu linnas ning lähiümbruses äripindasid müüvaid maaklereid ja pankrotihaldureid paelub üksainus küsimus – millise hinnaga läheb kaubaks? Vastust teab paraku vaid tuul.


Juba mitmendat korda pani pankrotihaldur Peep Lillemäe müüki pankrotistunud aktsiaseltsi K&P Ehitus hoone ning krundi Ülenurme tehnopargis. Enampakkumise väljakuulutamine mitmendat korda tähendab aga seda, et algul soovitud hinda on tublisti kärbitud. Müügis äripinna hind võib langeda koguni mitu korda.

«On olnud objekte, kus me oleme sunnitud tulema hinnaga 29 miljoni pealt kahe miljoni peale,» kirjeldas Lillemäe olukorda.

Tehnika tee 3 ärihoone müügi eest loodavad võlausaldajad saada siiski 7,2 miljonit krooni ning Lao tee 4 maatüki eest 1,2 miljonit. Kui ka sel korral ei lähe õnneks, peavad pangad korstnasse kirjutama ilmselt veelgi suurema summa väljalaenatud rahast.

Pankrotihaldur lisas, et paljud Tõrvandi tehnopargi uusehitistest on pidevalt müügis. Põllupealseid arendusi on müüa kõige raskem. «Hind jääb kindlasti ühe krooni ja saja miljoni vahele, kuhu täpselt, pole aimugi,» ütles Lillemäe.

Minnakse riskile

Et äripindu on nii Tartu linnas kui ka maakonnas palju, potentsiaalseid huvilisi aga käputäis, ei lükka pakkujad tagasi neidki firmasid, kes on konkurentide juures võlgu jäänud ning kel ka krediidiinfos maksevõlad üleval, rääkis kinnisvarafirma Uus Maa äripindade maakler Mart Namsing.

Sellised rentnikud kolivad Namsingu sõnul pidevalt ühest hoonest teise nagu rändtirtsud ning jätavad endast maha vaid tasumata arved ja mõnikord ka kahjustatud maja.

Pindade müük edeneb Tartumaal visalt, seda kinnitas ka tema. «Nõudlust on vähe, hinnad madalad ning lõppkokkuvõttes dikteerib kogu protsessi see, kes käib välja raha.» Tuleb katsetada iga objekti puhul eraldi, tehingu ruutmeetrihinda ei oskavat praegu keegi prognoosida.

Veidi lihtsam pidi olema leida huvilist linnas asuvatele majadele. Parema asukoha ja infrastruktuuriga objektid asuvad aga pigem Tartu ümbruse tehnoparkides. Tootmishoonet rohkem kui viie kilomeetri kaugusel linnapiirist on äärmiselt raske müüa.

Parema aja ootel

«Millal veel osta kui mitte praegu?» sõnas Ülenurme tehnopargi arenduse juht Margus Kelk, viidates kruntide hindadele. Samas tunnustas ta, et ehkki hinnad on all ja ettevõtjatel huvi linnakusse kolida küll, käib ostuhinnaga ometi kõva kauplemine.

Kinnistuid on Ülenurme tehnopargis kevadest saati müüdud kuus. Tõsi, ehituseks koppa maasse löödud ei ole neist ühelgi.

Ka pankrotistunud ettevõtete pinnad leiavad tasapisi omaniku. Kelgu sõnul osteti üks büroohoone ära näiteks eelmisel nädalal.

Majandusliku olukorra paranemisel plaanib tehnopark kindlasti laieneda ning välja arendada kolmanda etapi. Lähiajal pole seda aga loota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles