Lapsed tahavad vaatetorne

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakeskuse taha kuluks kindlasti ära suur lastemaailm, arvasid eilsel linnaplaneerimisvõistlusel osalenud kunstigümnaasiumi 4.b klassi õpilased (vasakult) Emilia Pauts, Karoliina Saarna, Ermo Liivamägi ja Mark Gerassimov.
Lõunakeskuse taha kuluks kindlasti ära suur lastemaailm, arvasid eilsel linnaplaneerimisvõistlusel osalenud kunstigümnaasiumi 4.b klassi õpilased (vasakult) Emilia Pauts, Karoliina Saarna, Ermo Liivamägi ja Mark Gerassimov. Foto: Margus Ansu

«Seal on see torn, kus saab nende kummidega hüpata,»  rääkis õhinal Karoliina Saarna oma seltskonna kätetööst. «Ja siin on igasugused töötoad ja asjad, et lastel oleks Lõunakeskuses natuke rõõmsam olla.»


Nimelt on aastaid vanematelt lapsesõbralikema ettevõtte tiitli saanud Lõunakeskus kunstigümnaasiumi 4.b klassi laste arvates liiga igav. Sellal kui emad seal oma ostusid teevad, peaks lapsed saama minna päris oma keskustesse, mis ehitataks ostukeskuse taha. «Seal on ju ruumi ehitamiseks nii palju!» arvas Emilia Pauts.

Neljaliikmelise seltskonna tehtud maketil on lastele ette nähtud kaks hoonet, mis kannavad nimesid Kes ja Kus, lisaks veel mitmeid kõrgeid atraktsioone. Lõunakeskuse ümbrus on laste mõtetes tihedalt täis ehitatud.
Kahte kunstigümnaasiumi klassi juhendanud majandusõpetaja Maire Kiidron muigas, et soov Lõunakeskust ringi teha tekkis lastel pärast seda, kui nad seal koos uisutamas käisid.

Selliseid makette tehti eile ettevõtlusnädala ajal kaubamaja kolmandal korrusel kaksteist, kõik need peaks laste arvates tegema linnast tükkhaaval natuke parema koha.

Unistuste mängumaa

Kommertsgümnaasiumi poisterühm valis ümbertegemiseks ehitustarvete firma Spraytec maalapi Ropka teel.

Hoogsalt võeti maha ümbritsevad hooned, nende asemele rajati parkla ja haljasala. Sealne maja lammutati kolmeks ning eriotstarbelised hooned ühendati tunneliga, et töötajad vihmase ilmaga ühest kohast teise kõndides märjaks ei saaks.

Täpset põhjust, miks nad just selle hoone valisid, välja pinnida ei õnnestugi. «Me käime seal palju,» kehitasid Rihard ja Robert Sokman vaid naeratades õlgu.

Luunja keskkooli neljanda klassi noormehed otsustasid asenduse leida roosiaiale kultuurimaja juures ning luua sinna lastemaa. «Siia tuleb vaatetorn, see siin on tunnel,» tutvustas Joonas Pärnalaas hoogsalt kirjut maketti, kus pappkarbid ja topsid on kokku pandud iga lapse unistuste mänguväljakuks.

Lastel on ka ettepanekuid, kuidas Emajõele natuke elu juurde tuua – kommertsgümnaasiumi kolmanda klassi tüdrukute arvates võiks Annelinna keskuse lähedale jõe äärde teha kanuude ja sõudepaatide laenutuse. Nüüd on ainult mõne ettevõtliku täiskasvanu asi see lihtne idee ära napsata ja uuel kevadel tööle panna.

Materjalina kasutasid lapsed kõike kättejuhtunut – karpe, topse, värvilisi pabereid, oksi ja lehti.

Fantaasiaülesanne

Õpetajate heakskiitvat tähelepanu köitis kommertsgümnaasiumi Tasku ümbruse kohta tehtud makett, kus lapsed polnud jõejuppi mitte paberist kleepinud või papile joonistanud, vaid kasutasid selleks erksinist prügikotti.

Sihtasutuse Junior Achieve-menti koolitusjuht Merike Elmik, kes maketiehitust juhendas, rääkis, et eesmärgiks ei olegi luua reaalseid lahendusi, vaid panna lapsed mõtlema ja nende fantaasia tööle. Aastate jooksul on tulemusi olnud igasuguseid, nii ülimalt originaalseid kui ka lihtsamaid.

Täna valminud maketid on kõigile uudistamiseks välja pandud kaubamaja kolmandal korrusel, ära korjatakse need sealt neljapäeva, 7. oktoobri õhtul.

Laste maketid
Hooned, mille ümbrust lapsed maketil ümber kujundasid

• A. Le Coqi spordihoone
• Annelinna kaubanduskeskus
• Kroonpress
• Leivakombinaat
• Luunja keskkool
• Luunja kultuurimaja
• Lõunakeskus
• Spraytec OÜ
• Tartu II muusikakool
• Tasku moe- ja vabaajakeskus
• Vana lihakombinaat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles