Graafik jõudis pärast pikka teekonda Tartu

, Kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse keskmes on «Lõikumised III» (2010).
Näituse keskmes on «Lõikumised III» (2010). Foto: Margus Ansu

Enam kui 35 aasta kestel eesti nüüdisgraafika ilmet mitmeti rikastanud Marje Üksise loomingus on olnud mitu käänu­kohta.


Tõusnud kõigepealt esile just sügavtrükitehnikas kompositsioonidega, tegi Marje Üksine 1980. aastate keskpaigas pöörde nii kujundikasutuses kui ka tehnikas ning viljeles üsna omanäoliseks vormitud värvilise lito tehnikas graafikat enam kui aastakümnendi.

Seejärel tuli ta taas sügavtrüki juurde ja seda varasemast ambitsioonikamana, üldistusvõimelisemana ja monumentaalsemana – viimast muidugi niivõrd, kuivõrd see on paljundusgraafikas üldse võimalik.

Uued sarjad

Nüüdne näitus E-kunstisalongis on pilk Marje Üksise uuenenud ja praeguseks välja kujunenud kunstnikupalgele, mille avas aastail 2005 ja 2006 loodud ulatuslik sari «Sümbioos».

Viimasest on esitatud kolm lehte, kus kunstnik lähtub orgaanilise ja anorgaanilise maailma seostest, püüdes tabada nende näivas vastanduses peituvat ühtsust. Siin on täheldatav ka üldise teostusliku käsitluse väljakujunemine, mis teatud varieerumisest hoolimata säilib põhijoontes järgnevates sarjades.

Esiteks, nüüd kasutab kunstnik põhiliselt kaht sügavtrükitehnikat, kuivnõela ja metsotintot, ehk teisisõnu – teostab enda käetööga plaadil kõik selle, mis hiljem paberile jälje jätab. See on erinevus varasemast, kus ka söövitustehnikal, eeskätt akvatintal oli oluline osa ning hape söövitas metallplaati süvendid.

Teiseks iseloomustab kunstniku praegust estambiloomingut mõõdukas, kuid kavakindel ja kujundit vormiv värvikasutus.

Teosed sarjast «Sümbioos» on esindanud kunstnikku ja seeläbi ka meie nüüdisgraafikat näitustel väljaspool Eestit, kaasa arvatud Krakówi rahvusvaheline graafikatriennaal ja näitus «Ars Baltica» Salzburgis.
Sarjas «Seisund» (2007–2009) kompab kunstnik neid piirdeid, mis arendatumalt määravad järgmiste, tänavu valminud sarjade «Lõikumised» ja «Seosed» ilme.

Näivus ja tegelikkus, detailide vaate- ja seostumisnurga mõju tervikpildi olemusele ja selle emotsionaalsele mõjususele, kahemõõtmelise kujutuse võimalused illusoorse kolmemõõtmelisuse loomiseks – neist põimub ja pungub nüüd Marje Üksise isepärane kujundiloome.

Kunstiteose moodustab kunstniku vaatlus- ja kujutlusvõime ning graafilis-tehniliste oskuste sümbioos.

Ka nendesse sarjadesse kuuluvaid töid on juba jõudnud rahvusvahelise vaatajaskonna ette, leht «Lõikumistest» kuulus ka Eesti graafika ekspositsiooni maailmanäitusel «Expo 2010» Shanghais.

Kodus ja raja taga

Kuid mis puutub siia käesoleva lühiülevaate pealkiri?

Vastus on lihtne: Marje Üksine on seni teinud näitusi kuues Eesti linnas ja ühes külas, tema isikunäitused on olnud New Yorgis, Washingtonis, Berliinis, Stockholmis, Helsingis ja teistes välismaa linnades, kuid tema praegune, 42. personaalnäitus on esimene Tartus.

E-kunstisalongis
• E-kunstisalongis (Raekoja plats 20) saab vaadata Marje Üksise näitust.
• Välja on pandud läbilõige kunstniku viimase nelja-viie aasta estampgraafikast.
• Näitus on üleval 9. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles