Küberpähkli võistluse võitsid Tartu noored

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberpähkli võistluse võitja Johannes Kadak autasustamisel.
Küberpähkli võistluse võitja Johannes Kadak autasustamisel. Foto: Hariduse Infotehnoloogia SA

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse korraldatud Eesti esimesel põhikooli- ja gümnaasiuminoortele suunatud küberkaitsevõistlusel Küberpähkel olid võidukad Tartu koolilapsed. Esikoha noppis Miina Härma gümnaasiumi abiturient Johannes Kadak.

Küberpähkli võistlus korraldati kahes voorus. Esimene oli veebipõhine ja seal pandi proovile osalejate teoreetilised teadmised. Küberpähkli teise ehk lõppvooru pääses 25 parimat ning see oli eile, 1. juunil Eesti Infotehnoloogia Kolledžis. Lõppvoorus lahendasid osalejad praktilisi ülesandeid, näiteks pidid nad tegelema pahavaraga ja leidma võrguliiklusest krüpteerimata andmeid.

Eesti nüüdisaegne digitaalne eluviis baseerub suuresti e-teenustel, märkis Küberpähkli projektijuht Johannes Tammekänd. «Kübermaailmas, kus küberkuriteod ja -ründed on kasvava trendiga, on IT-valdkonna spetsialiste järjest rohkem vaja,» sõnas Tammekänd.

Nii peetigi Küberpähkli võistlust, et suurendada noorte teadlikkust ja kompetentsust küberturbe valdkonnas. Võistlejate tase oli kõrge, kinnitas Tammekänd. Ta lisas, et näiteks mõned osalejad lahendasid ülesanded poole etteantud ajaga ja neile tuli lisaülesandeid anda.

Enim pääses Küberpähkli teise vooru Tartu õpilasi. Ka võit läks seekord Tartusse. Võit ei tulnud noormehele üllatusena, sest IT-ga on ta juba pikalt tegelenud ning ka oma kõrgkooliõpinguid plaanib IT-vallas.

Teise koha sai Andres Jõgi Tartu Jaan Poska gümnaasiumist, kolmas koht läks samuti Jaan Poska gümnaasiumi õpilasele Gregor Eesmaale.

Küberpähkli finaali pääses ka üks põhikoolinoor - Kadrina keskkooli 7. klassi noormees Reio Opromei, kes oli võistluse noorim osaleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles