Pere Leib testib taset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zlatko Pulko
Zlatko Pulko Foto: Margus Ansu

Nädalavahetusel saavad tartlased esimese ettekujutuse Pere Leiva võrkpallimeeskonna tänavusest löögihoost. Ülikooli spordihoones peetakse hooajaeelne kontrollturniir Premium 7 Cup.



Meeskond on koos käinud alates 30. augustist. Vaid Kristjan Kais ja Eesti koondisega seotud Andres Toobal lisandusid hiljem. Tiim on suhteliselt uus nagu hooaja alguses ikka. Suhteliselt sellepärast, et on nii päris uusi kui ka mehi, kellele Pere Leib on kunagi koduklubi olnud.

Mullusest rivistusest jätkavad Andres Toobal, Martti Juhkami, Kristo Kollo, Rauno Tamme ja Rait Rikberg.

Vaid üks välismängija

Pere Leib on seekord ka suhteliselt rahvuslik. Tõsi, ka eelmine hooaeg lõpetati vaid ühe leegionäriga, ehkki läbi käis neid mitu. Praegu on Tartus testimisel sloveenlasest nurgaründaja Zlatko Pulko. Tema kohta langeb otsus pärast turniiri. Pulko enda kinnitusel on ta tugevaimad küljed serv, rünnak ja blokk. Nädalavahetusel saab näha.

«Eesti mängijate tase on ikka üksjagu tõusnud, varem oli rohkem leegionäride abi vaja,» ütleb peatreener Rainer Vassiljev, «ja eks leegionärid ole ka kulukad, praegu pole kellelgi rahaga hõisata.»

Pere Leiva mänedžeri Martin Jürgensoni sõnul jääb meeskonna tänavune eelarve 3,5 miljoni krooni kanti. Eesti võrkpallurite head taset tunnistab temagi: «Vaatame kas või, mis koondis tegi.»

Nii nagu Tartu korvpallisõbrad igatsesid Rocki tagasi Giorgi Tsintsadzet, nii ootasid võrgufännid taas saali Kristjan Kaisi (mängis Pere Leivas 1999–2004). «Kais on universaalne mängija,» iseloomustab Vassiljev, «nagu möödunud hooaeg näitas, käivad vigastused ja haigused mängijaid kimbutamas. Kristjanit võib mitme koha peal vette visata.»

Peamiselt sidemängija rolli täitma hakkavat Kaisi saab vajaduse korral kasutada ka libero ja nurgaründajana.

«Eks ma loodan selle peale, kui vaja, saan minagi temaga konsulteerida,» näeb Vassiljev Kaisi kogemustest abi treeneritöös. Kas Kaisile ka kaptenipael paistab, pole veel selge – valimised on alles ees.

Tartus on tagasi siin aastatel 2000–2007 pallinud ja mullu Küprosel mänginud Priit Luik. Küproselt tuli Tartusse ka pärnakas Meris Merisaar, TTÜ ridadest tuli Siim Ennemuist ja Selverist Taavi Nõmmistu. Oma klubist edutati esindusmeeskonda Kevin Soo.

Venno lööb kaasa

Pere Leiva nimekirjas on turniiriks üles antud ka Eesti võrkpalli supertähe Oliver Venno vend Olari. «Ta õpib küll Audenteses, aga on meie klubist pärit ja mängijaõigused on meie omad,» sõnab peatreener. Võimaluse korral püütakse Olari Vennot kasutada ka põhiturniiril.

Lisandunud on üks treener – Võrust pärit Oliver Lüütsepp. «Oliver mängis Võru VKs, tegeles ka treeneritööga nii Võrus kui noortekoondises,» iseloomustab Vassiljev. «Oliver on väga hea leid, aitab ka üldfüüsilise treeningu koha pealt.»

Üldjoontes on peatreener oma meeskonnaga rahul: «On küll, kellega tööd teha, eelkõige just selle koha pealt, et tahaks näha mängijate arengut. Võistkond on koostatud perspektiiviga, ei ole ühe aasta projekt.»

«Noorematel meestel on kõigil mitmeaastased lepingud,» täpsustab Jürgenson. «Meil on keskmine vanus praegu 23,3 aastat – võistkond on noor, aasta-paari pärast ootame päris kõva andmist.»

«Ega keegi ei lähe kaotama,» on Vassiljev eesmärkide sõnastamisel ettevaatlik. «Ikka tahaks sinna ettepoole jõuda – mis kohale jõuame, eks seda näita hooaeg. Oluline on ka see, mis võistkonnaga me lõpuks mängima hakkame.»

Palju oleneb konkurentidest. Selver on Vassiljevi sõnul end kontrollturniiridel hästi näidanud. «Hoolimata sellest ei arva ma, et ülejäänud klubid ainult teise koha peale mängima hakkavad, Selverit tuleb ikka näpistada,» ütleb Vassiljev.

Selver oli nädalavahetuseks samuti Tartusse kutsutud, paraku ei lubanud tihe graafik (alles naasti Venemaalt) neil sel turniiril osaleda.  

«Turniir annab selge pildi, kui head või halvad oleme,» resümeerib Jürgenson, «pole me ju veel võistlusi pidanud.»

Tartu Pere Leib

Sidemängijad

• Kristjan Kais (34 a, 188 cm)
• Andres Toobal (22, 193)

I tempo

• Meris Merisaar (26, 195)
• Kevin Soo (17, 199)
• Siim Ennemuist (20, 194)

Nurgaründajad

• Priit Luik (29, 193)
• Kristo Kollo (20, 188)
• Martti Juhkami (22, 196)
• Rauno Tamme (18, 187)
• Zlatko Pulko (katseaeg, 25, 190)

Diagonaalründaja

• Taavi Nõmmistu (19, 199)

Libero

• Rait Rikberg (28, 174)

Treenerid

• Rainer Vassiljev, Oliver Lüütsepp, Peep Päll, Jüri Mälk (füsioterapeut)

Premium 7 Cup
TÜ spordihoones


Laupäeval

Kl 11 Pere Leib – TTÜ
Kl 13 Pärnu VK – Lase/Riga
Kl 17.30 TTÜ – Pärnu VK
Kl 19.30 Pere Leib – Lase

Pühapäeval

Kl 11 Lase – TTÜ
Kl 13 Pärnu VK – Pere Leib
Igas kohtumises mängitakse kolm geimi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles