Rehepapis käib rehepaplik tants

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Lood Tasku söögikoha Rehepapp käest kätte käimisega on hämarad: vana firma muutus võlapesaks, selle asemel tegutseb uus firma, mis oli varem seotud ka vanaga ja mille juht on koha esimese omaniku hea tuttav.


«Võib ju vaadata, et mingi jube kahtlane värk ja skee­mi­tamine käib, aga igaüks kahtlustab oma rikutuse piires,» ütles Rehepapi loonud firma OÜ FGS Estonia esialgne omanik Meelis Mäeots.

«Kahtlustada võib kõike. Mina kinnitan, et mul pole aega ega tahtmist Rehepapiga rohkem tegeleda ega sinna raha investeerida,» lisas ta.

Väike vahelüli

Mäeotsal sai enda sõnul söögikoha majandamisest villand juba eelmisel aastal. Selle aasta mais müüs ta üle miljonilise maksuvõlaga ja liisingukohustustega FGS Estonia sümboolse summa eest ära Tanel Riivitsale. Miks Riivits suurtes võlgades FGS Estonia ära ostis ning veel samal suvel loobus söögikoha pidamisest uue firma, OÜ Flambe Food kasuks?

«See pole meedia asi,» vastas Riivits ja pani toru ära, selgitamata poole sõnagagi, miks peaks üks ettevõtja tahtma enda kaela miljonivõlgades ettevõtet.

Riivitsal pole see esimene juhtum, kus tema ostetud suurtes võlgades ettevõte on mõne aja pärast pankroti äärel. Sama juhtus ka Võru gaasianalüsaatorite tehasega AS VGT tänavu kevadel. Seal lõppes pankrotimenetlus raugemisega, sest ettevõttel polnud vara.

Riivits Riivitsaks. Rehepappi majandab viimased paar kuud hoopis uus firma, OÜ Flambe Food. Selle noor juht, varem hotellides vastuvõtujuhina töötanud Reijo Pihela on Rehepapi esialgse pidaja Meelis Mäeotsa hea tuttav. Veelgi enam: OÜ Flambe Food omanikfirma OÜ Optima Konsultatsioonid, mis ei kuulu Pi­he­lale, vaid Mäeotsa teisele tuttavale Aare Järvelaiule, oli eelmise aasta sügisel ka vana firma, praeguseks pankroti äärel OÜ FGS Estonia üks osanikke.

«No ja siis? Ma tunnen sadu inimesi. See, et Tasku uue operaatori otsis ja Reijo seal söögikohta majandama sattus, ei tähenda, et minul tema äriühinguga seos on,» ütles Mäeots. Ka seda, et uue firma omanikfirma on olnud Mäeotsa ettevõtte osanik, ei pea Mäeots märkimisväärseks: «Ta oli väikeosanik, mis seal ikka.»  

Kuidas söögikoha praegune majandaja Pihela üldse kuulis, et FGS Estonia on raskustes ega taha enam Rehepappi pidada? «Äris info liigub. Kuulsin, et eelmine omanik on raskustes, läksin Riivitsa juurde ja küsisin, mis oleks, kui ma hakkan ise söögikohta pidama,» rääkis Pihela.

Kuidas täpselt rentnike vahetus käis, räägivad osapooled üksteisele vastu. Esimene omanik Meelis Mäeots ütles, et Tasku leidis ise uue operaatori, kuigi ka tema oli huvitatud, et Tasku rentniku leiaks. Reijo Pihela meenutas, et käis Taskus jutul koos FGS Estonia toonase omaniku Tanel Rii­vit­saga.

Tasku juht Eveli Opmann aga lükkas ümber väite, justkui oleks Tasku ise uue rentniku otsinud ning selleks osutus juhuslikult OÜ Flambe Food. «Vana rentnik ise pakkus uue rentniku välja,» kinnitas ta. Ka vahepealsest lülist Tanel Rii­vitsast ei tea Opmann midagi. «Minu teada oleme suhelnud varem Mäeotsaga ja nüüd Pihelaga,» lausus ta.

Opmanni jutu järgi sobis Taskule suurepäraselt lahendus, et vana rentnik pakkus ise uue rentniku välja. «Praegu ei ole lihtne leida söögikohale pidajat. Lisaks ei pidanud me söögikohta sulgema, kuni uue rentniku leiame,» rääkis ta.

Põhjalik uurimine

Muidu läks söögikoha pidaja vahetus sedavõrd sujuvalt, et külastajad ei märganudki arvatavasti omaniku muutust, kuid miskipärast arveid esitas pärast rentniku vahetust külastajatele endiselt OÜ FGS Estonia. «Küllap see oli arvutisüsteemi viga,» selgitas Pihela ja kinnitas, et praeguseks on see eksitus parandatud.

«Üleüldse tahan ma kogu Rehepapi tausta ära unustada,» lisas Pihela ja rääkis, et Rehepapi jälgedes jätkata pole olnud lihtne, sest uuelt firmalt nõutakse vana firma võlgu sisse. Et Rehepapi varjust välja astuda, kavatseb uus rentnik uue aasta alguseks muuta nii söögikoha sisekujundust kui nime, milleks saab Flambe.

Rehepapi endine pidaja OÜ FGS Estonia on esitanud pankrotiavalduse, mille kohus vaatab läbi tuleva nädala alguses. «Pankrot kuulutatakse kindlasti välja. Pärast seda hakkame täpsemalt uurima, mis seal firmas toimus,» ütles ajutine pankrotihaldur Veli Kraavi.

Kas seni on hakanud silma mingeid kuriteokahtlusega asjaolusid? «Ma ei välistaks seda, aga praegu on ennatlik midagi rääkida. Me tahame teha enne põhjaliku revisjoni,» ütles Kraavi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles