Peeter Mardna kritiseeris põhjendamatuid eriarstivisiite

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna täna Tartu Ülikooli Kliinikumi kevadkonverentsil elutööpreemiat vastu võtmas.
Peeter Mardna täna Tartu Ülikooli Kliinikumi kevadkonverentsil elutööpreemiat vastu võtmas. Foto: Kristjan Teedema

Täna Tartu ülikooli kliinikumi elutööpreemiat vastu võttes ütles doktor Peeter Mardna, et tema unistab sellest, et Eestis saaks iga inimene talle vajaliku arstiabi pädevalt arstilt.

See pädev inimene on Mardna hinnangul perearst, ja ainult nii on võimalik vähendada põhjendamatuid eriarstivisiite.

«3,2 miljonist eriarstivisiidist aastas on Eestis põhjendamatuid terve miljon,» lausus Mardna.

Ka ütles ta, et kuigi teda võidakse pidada arhailiseks arstiks, siis tema hindab neid vastuvõtte, kus patsient kohtub reaalse arstiga, näeb teda silmast silma. Seejärel jutustas ta musta huumori valda kuuluva loo, kuidas virtuaalne patsient kohtub virtutaalse arstiga ja saab virtuaalset ravi. «Ning ainuke reaalne tulemus, mis sellest virutaalsest visiidist sünnib, on matused,» ütles ta.

Eesti tervishoiu edendaja

Kliinikumi preemiaga, mida on välja antud pea kakskümmend aastat, tunnustatakse arsti, kes on aidanud kaasa Eesti tervishoiu edendamisele ja selle maine tõstmisele, andnud suure panuse eesti inimese tervise parandamisse ning olnud ka kodanikuna ühiskonna aktiivne liige. Kliinikumi elutööpreemia komisjoni on tänavu leidnud, et just selliine inimene on Peeter Mardna.

Peeter Mardna juhtimisel on raviprotsesside kvaliteediküsimused saanud alati kaalutletud hinnangu. Peeter Mardna on aastakümneid olnud silmapaistev tervishoiu arvamusliider, hinnatud esineja, ning nõuandja inimestele ka väljaspool tervishoiu valdkonda. Tema avar maailmavaade, kogemused, pädevus ning isikuomadused on pannud kolleege teda korduvalt tagasi valima arvamusliidriks erialaseltsides ja -ühendustes – nii Arstide Liidus, Tallinna Arstide Liidus kui ka Haiglate liidus.

Preemiasaajaid on veel

2014. aasta teaduspublikatsioonide stipendiumi laureaat on geneetikakeskuse juhataja professor Katrin Õunap. Viimase viie aasta publikatsioonide stipendiumi laureaat on doktor Jana Jaal.

Teaduspublikatsioonide preemia on sündinud tänu Neinar Selile, kes 2008. aastal asutas Tartu Kultuurkapitali juurde meditsiini valdkonna alakapitali. Preemia esmärk on aidata kaasa Eesti meditsiini edendamisele ja Tartu ülikooli kliinikumi teadustöö taseme tõstmisele.

Juhatuse esimees Urmas Siigur andis täna üle ka kliinikumi stipendiumi parimale ajakirjas Eesti Arst ilmunud artiklile. 2015. aastal pälvisid Eesti Arsti teadusartikli preema Paul-Sander Vahi, Mart Kals, Leho Kõiv ja Mark Braschinsky artikli eest «Operatsiooni eel tehtud kortikosteroidsüsted on seotud karpaalkanali sündroomi kirurgilise ravi halvema kaugtulemusega».

Koostöös arstiüliõpilastega tunnustatakse säravaid arst-õppejõude. Tartu ülikooli arstiteaduskonna üliõpilaskogu valis kliinikumi arst-õppejõudude seast säravaimaiks õppejõududeks doktor Oivi Uibo  arstiõppes ning doktor Dagmar Piikovi hambaarstiõppes.

Patsientide lemmikud

Esmakordselt tõi kliinikum esile ka enim patsientidelt lugupidamist ja tänuavaldusi pälvinud arstid – need on kardioloog Priit Tammjärv ja onkogünekoloog Arno Uppin, kellest kirjutab ka tänane ajaleht Tartu Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles