Kohus nuhtles suitsusmugeldajaid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööl vastu 24. jaanuari püüdsid kuus meest Võrumaal Meremäe vallas Kiislova külas üle piiri toimetada üle 200 000 salasigareti.
Ööl vastu 24. jaanuari püüdsid kuus meest Võrumaal Meremäe vallas Kiislova külas üle piiri toimetada üle 200 000 salasigareti. Foto: Politsei

Riigi kehtestatud kõrge aktsiisimaks sigarettidele ahvatleb paljusid hõlptulu lootuses tooma tubakatooteid Venemaalt ja neid siin edasi müüma. Et ametlikult piiri ületades tohib riiki tuua üksnes kaks pakki suitsu, püütakse aktsiisikaupa riiki tuua ebaseaduslikul moel.

Eile karistas Tartu maakohus kuut meest, kellele pannakse süüks üle 200 000 salasigareti vedu Venemaalt Eestisse. Kokkuleppemenetluses tunnistati mehed süüdi salakaubaveos, tubakatoodete käitlemise korra rikkumises ning kolm neist said karistada ka riigipiiri ebaseadusliku ületamise eest.

Läbi võsa

Juri Leškin (20), Juri Dumbrovski (23) ja German Veselov (20) tunnistati süüdi kahes eelnimetatud kuriteos ning Aleksei Ilinov (24), Ruslan Garagulja (28) ja Paavel Liit (22) kolmes kuriteos.

Kohus mõistis neile kahe aasta ja kahe kuu kuni kahe aasta ja kaheksa kuu pikkused tingimisi vangistused kahe ja poole- kuni kolmeaastase katseajaga. Kõik süüdistatavad viibisid aga selle aasta jaanuari lõpust eilseni vahi all, mistõttu on neil mõistetud karistusest reaalselt ära kantud ligi neli kuud.

Menetluskuludena tuleb süüdistatavatel tasuda 1510 kuni 1740 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Margus Lellep rääkis süüdistust avades, et kokku leiti 21 kasti, kus oli 210 000  Eesti vabariigi maksumärkideta sigaretti. Lisaks sellele selgitasid uurijad välja, et kolm meest on seotud ka riigipiiri ebaseadusliku ületamisega, mis leidis aset ööl vastu 24. jaanuari Võrumaal Meremäe vallas Kiislova külas. Mehed ületasid ebaseaduslikult Eesti ja Venemaa vahelise ajutise kontrolljoone kahel korral: esmalt Venemaale ja siis tagasi.

Süüdistuse järgi võtsid mehed Eesti-Vene piiril tuvastamata isikutelt vastu käitlemiseks mittelubatud tubakatooteid ning toimetasid edasi Määsovitsa külla. «Ilmselgelt olid need tubakatooted mõeldud müügiks, kuid riik andis selge signaali, et Eesti vabariigi piiri ebaseaduslik ületamine salakaubaga ei jää märkamatuks ja sellisele teole järgneb karistus,» sõnas Lellep.

Viis süüdistatavat on Pihkva oblasti elanikud. Eestiga seob neid üksnes asjaolu, et neil on topeltkodakondsus. Üks süüdistatav on Eesti kodanik, kuid ka tema elas viimased kuud enne kinnipidamist Pihkva oblastis.

Ringkonnaprokurör Margus Lellepi sõnul saavad inimesed topeltkodakondust ära kasutades viisavabalt ületada Eesti-Vene ajutist kontrolljoont ja see oli ka selles kriminaalasjas kajastatud kuritegude puhul oluline nüanss. «Nimelt sisenesid mehed täiesti legaalselt Koidula piiripunkti kaudu Eesti vabariiki, seejärel aitasid üle nn rohelise piiri salakaupa toimetada ning oleksid pärast Eestist seaduslikult lahkunud,» selgitas prokurör.

Juhtumeid üha vähem

Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht Tamar Tamm ütles, et viimaste aastate lõikes on salakaubaveo juhtumid ning avastatud salasigarettide kogused vähenenud. Osalt kindlasti põhjusel, et kogu salasigaretiäri on muutunud komplitseeritumaks ja ebaseadusliku tegevusega kaasneva riski võtmine ei tasu ära.

Tamm lisas, et seda kuritegevusliiki on edukalt pärssinud aina karmim kohtupraktika, hea koostöö maksu- ja tolliametiga ning loomulikult kohalikud elanikud, kes teatavad piirivalvuritele oma kodukandis märgatud kahtlastest vahejuhtumitest.

Kuigi salakaubajuhtumid on täna langustrendis, on politsei pidevalt valmis uute juhtumite lahendamiseks, kinnitas Tamm. Üle riigipiiri käiv kuritegevus on otseselt mõjutatud sisemaa maksupoliitikast ning tubakatoodete suur hinnavahe naaberriigiga võib ka tulevikus meelitada nii mõnegi inimese ebaseaduslikku lisateenistust otsima, tõdes piirivalvebüroo juht.

Tänavu on Lõuna prefektuuri teeninduspiirkonnas avastatud kuus salasigarettidega seotud juhtumit ning leitud 210 200 ebaseaduslikult riiki toodud sigaretti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles