Külitse tee muutub käijale ohutumaks

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu-Valga maantee Külitse lõigul trotsis töömees Villu Pärna eile vihmast ilma ja lõikas masinaga asfaldi sisse uue ohutussaare täpset kohta. Järgmisel nädalal peaks remonditav teelõik aga juba uue asfaldi saama.
Tartu-Valga maantee Külitse lõigul trotsis töömees Villu Pärna eile vihmast ilma ja lõikas masinaga asfaldi sisse uue ohutussaare täpset kohta. Järgmisel nädalal peaks remonditav teelõik aga juba uue asfaldi saama. Foto: Margus Ansu

Liiklusõnnetuste poolest kurikuulsale Külitse teelõigule Valga maanteel ehitatakse ohutussaarega ülekäigukohad jalakäijatele ning mõlemale poole sõiduteed tulevad valgustatud kergliiklusteed.


Lõuna regionaalse maanteeameti ehitusosakonna juhataja Oleg Lužetski sõnul on augusti lõpus alanud tööde peamine eesmärk muuta teelõik ohutumaks. «Kuna tee on seal väga lai, siis oli selle ületamine üsna keeruline,» lausus Lužetski.

Ümberehitatav teelõik on 1,4 kilomeetrit pikk. Peale uue asfaltkatte tuleb lõigule kaks ohutussaarega ülekäigukohta – üks Külitse bussipeatuse juurde ning teine lennuvälja tee ristmiku lähedusse. Samuti ehitatakse mõlemale poole maanteed välja umbes 400 meetri pikkused valgustatud kergliiklusteed ning bussitaskud.

Kiirus väheneb

Kuigi ülekäigukohtadele ei märgita sebrat ja autojuhtidele jalakäijate ees selles mõttes kohustusi ei tule, muutub olukord ka sõidukijuhtidele. Praegu võis Külitselt sõita läbi 90 km/h, edaspidi hakkab seal kehtima piirang 70 km/h.

Kõigile teelõigule jäävatele ristmikele luuakse juurde kiirendus-, aeglustus- ning pöörderajad. Augusti lõpus alanud ning kümme miljonit krooni maksvad ehitustööd peaksid lõppema novembri alguses.

Lõuna regionaalse maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Andrus Prükk nimetas Külitse teelõiku küllalt ohtlikuks, sest viimase paari aasta jooksul on seal juhtunud mitmeid raskeid õnnetusi. Näiteks kaks aastat tagasi hukkus seal jalakäija ning mullu sügisel sõitis samas kohas pimedal ajal auto otsa kahele teeservas liikunud koolipoisile.

Koguti allkirju

Pärast viimast õnnetust kogusid Külitse küla elanikud allkirju ning tegid maanteeametile pöördumise. «See oli üks ajend töödeks,» lausus Prükk ning selgitas, et maanteeamet eraldab igal aastal liiklusohtlike kohtade likvideerimiseks teatud rahasumma.

Tartumaal läks tänavu see raha suuresti Külitse teelõigu ümberehitusele. Lisaks valgustatakse selle raha eest ära teelõik Kantri hotelli vastas ning valgustuse saab maantee Lõunakeskuse juures Raja tänavast kuni Riia ringini.

Järgmisel aastal on maanteeametil plaanis remontida lõik Tartust Külitseni.

Lõuna regionaalse maanteeameti juhi Kuno Männiku sõnul näevad tööd ette asfaltkatte uuendamist ning jalg- ja rattatee ehitamist: «Ehituse tulemusel tekiks mõlemale poole sõiduteed veel umbes meetrilaiune rada, mida saaksid kasutada need ratturid, kes soovivad kiiremini sõita. Jalakäijad ja teised ratturid saaksid liikuda kergliiklusteel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles