ERMi uue hoone hiigeltekstiili konkursi võidutööl võib külastaja leida oma nime

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas õnnitles Eve Kaske ja õnnitleb Anna Kaarmat.
Tõnis Lukas õnnitles Eve Kaske ja õnnitleb Anna Kaarmat. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Rahva Muuseumi uue hoone konverentsi- ja kinosaali lavafooni tekstiili kujundaja ja teostaja leidmiseks korraldatud konkursi võitsid Eve Kask ja Anna Kaarma. Nende ühistöös märgusõnaga «Käbid ja kännud» on kujutatud kaheksat puutüve, millele on kirjutatud puunimetustega kattuvad sagedamini esinevad eesti perekonnanimed koos eesnimedega. Nii võivad mõnedki muuseumi tulevased külastajad heal juhul leida suurel tekstiilil teiste hulgas enda nime ja perekonnanime

ERMi direktor Tõnis Lukas ütles konkursitööde parimaid tutvustades ja autoriandmetega ümbrikke avades, et võidutöö on värvikeelelt suhteliselt lakooniline, ent mõtteliselt ja sümboolsuselt väga kõrgetasemeline ning on seotud otseselt nii püsinäitusega ja kui ka muuseumi igapäevategevustega.

Eve Kask on Eesti kunstiakadeemia graafikaõppejõud, Anna Kaarma on graafilise disaini viimase aasta üliõpilane. Kase sõnul külastas teda sellise töö idee esimest korda aastal 2010, kuid jõudis silmaga nähtava kujutiseni alles nüüd koostöös Kaarmaga.

Kui raskeks kujuneb selle suure, mõõtmetega 13 x 7 meetrit tekstiili valmistamine? «Mina olen graafik ja tema graafiline disainer, nii et me paratamatult kasutame alltöövõttu,» ütles Kask. «Tundub, et teostus läheb Leetu, sest Eestis ei ole enam võimalik tehnilistel põhjustel žakaartehnikas vaipa kududa.»

Võidutöö autorid on lisanud oma kavandile, mida saab vaadata koos teiste võistlustöödega väljapanekul ERMi näitusemajas, kirjelduse. Selles on lugeda, et looduslikult katab mets üle poole Eesti maismaast ja et Euroopas on eestlased metsarahvas mitmeski mõttes.

«Mets on meie rahvuslik rikkus nii materiaalses kui hingelises mõttes. Puunimeliste perekonnanimede rohkus on eesti kultuuri omapära,» märgivad nad. «Kompositsioonilises lahenduses sümboliseerivad domineerivad tulbad nii puid (metsa) kui ka (ilma)sambaid. Horisontaalsed jooned assotsieeruvad sugupuuga ja sümboliseerivad eestlaste omavahelist seotust.»

ERMi ja Riigi Kinnisvara ASi ideekonkursile laekus 29 kvalifitseerunud võistlustööd. Teise koha sai Erika Pedaku ja Maarja Roosi kavand «Sõna» ning kolmanda koha Oliver Soometsa, Tõnis Hiiesalu ja Bruno Lillemetsa võistlustöö «Lennutee linnuväli». Täiendavalt märkis žürii ära ideekavandi «Mets», mille autorid on Kalmer Allik, Argo Männik ja Kaiko Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles