Andrei Sõritsa toetab oma patsientide nõudmisi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane beebi sündis selles Elite kliiniku sünnitustoas tänavu 19. märtsil. Esiplaanil Andrei Sõritsa.
Viimane beebi sündis selles Elite kliiniku sünnitustoas tänavu 19. märtsil. Esiplaanil Andrei Sõritsa. Foto: Margus Ansu

Elite Kliiniku patsiendid on loonud petitsiooni, et toetada patsientide vaba liikumist Eestis ning kutsuvad üles kõiki, kes pooldavad Elites erasünnitusmaja allesjäämist sellele petitsioonile allkirja andma.

Kõikidel patsientide vaba liikumise pooldajatel on võimalik oma allkirjaga petitsiooni toetada: http://petitsioon.ee/erasunnitusmaja

Elite Kliiniku juht Andrei Sõritsa on omakorda teatanud, et tema ja tema kliinik toetavad patsiente seoses nende algatatud kampaaniaga.

«Euroopas on patsientide vaba liikumine normiks, kuid kahjuks Eesti seadus seda praegu ei võimalda, kuna Eesti-sisene vaba liikumine on piiratud riiklike haiglatega,» kirjutab Andrei Sõritsa toimetusele saadetud kirjas. «Patsientide õigus ise otsustada ja valida peaks olema üks inimõigustest ning see ei puuduta vaid meditsiinilisi küsimusi, kus ja kelle juures ennast ravida. See laieneb ka teistele valdkondadele – millises koolis inimesed soovivad õppida, millises kaupluses oma oste teha, kuhu puhkama sõita ja nii edasi. Selliste valikute piiramine on osa mittedemokraatlikust süsteemist.»

Poliitika muutus

Kolmteist aastat sünnitusabi pakkunud erakliinik Elite lõpetas tänavu alates 1. aprillist sünnitajate vastuvõtmise. Sõritsa põhjendas seda riigi poliitika muutumisega erameditsiini suhtes.

Eesti haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov on varem selgitanud, et möödunud aastal algas haigekassa ja eriarstiabi osutajate vahel uus viieaastane ravi rahastamise lepinguperiood ning et enne iga perioodi algust analüüsitakse elanike senist teenuste kasutust, tervishoiutehnoloogia arengut, inimeste paiknemist ja liikumist Eestis ning ravijärjekordi.

Romanenkovi sõnul on viimase kolme aastaga nii mõndagi muutunud nii ühiskonnas kui tervishoiu valdkonnas.

«Muu hulgas on vähenenud sünnituste arv, millest tulenevalt on vähenenud ka nõudlus sünnitusabi teenuse järele,» ütles ta. «See tähendab, et uueks lepinguperioodiks ei olnud meil vajadust sünnitusabis Tartu maakonnas lisaks kliinikumile täiendavat partnerit otsida.»

Leping lõppes juba aasta eest

Eesti haigekassa ja AS Kliinik Elite vaheline sünnitusabi rahastamise leping lõppes tegelikult juba 2014. aasta märtsis.

Peale seda sõlmisid Elite kliinik ja haigekassa lepingu, mille kohaselt rahastati vaid nende naiste sünnitusabi, kes olid enne lepingu lõppemist Elites rasedusega arvel. Lõpuks sai ka see aeg otsa.

Kolmeteist aasta jooksul on Elites olnud 1290 sünnitust ning ilmavalgust näinud 1307 last. Ükski laps ei ole surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles