Filosofeerimisoskus aitab noortel leida sõpru

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treffneri gümnaasium.
Treffneri gümnaasium. Foto: Sille Annuk

Täna kell 10 asuvad Treffneri gümnaasiumi 12. klassi tüdrukud Liisi Voll ja Lisanne Meristo suures rahvusvahelises seltskonnas kirjutama ingliskeelset esseed teemal «Lahkarvamused».

Eile tundsid nad end hästi ning ütlesid, et ainus, mida nad oma parema ettevalmistuse nimel teha saavad, on lugeda ingliskeelseid filosoofiatekste ja lasta oma mõtteil viibida filosoofiatraktaatide keerulistes väljendites ja stiilis.

Eile kogunesid Tartusse aga juba teisedki ülemaailmsel filosoofiaolümpiaadil osalejad, kes esindavad 40 riiki. Tavaliselt pääseb riiki esindama kaks õpilast, Eestil on aga seekord korraldajana õigus saata võistlusele kümme noort.

Tartust võistleb veel Marta-Liisa Talvet, kes õpib Treffneri gümnaasiumi 10. klassis ning kes leidis juba eelmisel aastal samal olümpiaadil äramärkimist. Ülejäänud Eesti noored on pärit Tallinna ja Pärnu koolidest.

Liisi Voll ja Lisanne Meristo ütlesid, et põhjus, miks neid filosoofia huvitab, on ilmselt selles, et neil on väga inspireeriv filosoofiaõpetaja Toomas Jürgenstein.

«Mulle tundub, et filosoofia aitab rahuneda ja on hingele hea,» arvas Liisi Voll veel. Samuti kiidavad nad oma inglise keele õpetajat Marcus Hildebrandti.

Tööd kirjutades tohib küll kasutada sõnaraamatut, aga tüdrukud arvavad, et nad ei raatsi selle peale aega kulutada. Ka on nad kuulnud, et hindamisel grammatikavigu väga ei arvestata.

Essee täpsemaks teemaks antakse mõne filosoofi keerukas tsitaat, mis tähendab, et kirjutaja tõlgendustöö algab tsitaadist peamise mõtte väljalugemisega.

Küsimuse peale, mis kasu võiks filosofeerimisoskusest elus laiemalt olla, vastas Liisi Voll, et see annab võimaluse leida inimesi, kellega on tõepoolest huvitav vestelda.

Lisanne Meristo lisas, et see aitab kaasa paremale eneseväljendusele ning filosofeerides võib jõuda väga huvitavatele järeldustele.

«Ja sellest saab kaugelt põnevam vestlus kui mingi vestlus küünelakkidest või millest iganes,» lausus Liisi Voll silmade särades.

Filosoofiaolümpiaad

  • 23. rahvusvaheline filosoofiavõistlus 14.–18. maini Tartus.
  • Võistlevad 40 riigi õpilased.
  • Keelteks on inglise, saksa, prantsuse ja hispaania.
  • Korraldavad Tartu ülikooli teaduskool ning filosoofia- ja semiootikainstituut.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles