Hoki-Kajakas juubeldab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmkümmend aastat on lapsed Kajakas Oleg Särki käe all hokioskusi omandanud. Pildil klubi juht koos ühe noorima hokisõbra, 3,5-aastase Hannes Ahmaniga.
Kolmkümmend aastat on lapsed Kajakas Oleg Särki käe all hokioskusi omandanud. Pildil klubi juht koos ühe noorima hokisõbra, 3,5-aastase Hannes Ahmaniga. Foto: Margus Ansu

Kajakas polegi ainuüksi hokiklubi. Aegade jooksul on selle tiivulise nime all ka jalgpalli mängitud. Ent vaieldamatult on laupäeval 30. sünnipäeva tähistav Kajakas vanim tegutsev hokioskuste andja Tartus.



Kajaka eesmärk on läbi aegade olnud noortespordi edendamine, väidab 1980. aastate algul Kajaka ridades A-klassi Eesti meistriks tulnud ja viimased 6 aastat veteranide tiimis litrit taga ajanud Aivo Veisman. Ta tunnustab klubi järjepidevust – üle on elatud ka jäävaesed talved ning saadud ikkagi kirja head tulemused Eesti meistrivõistlustel ja kaugemalgi (üleliiduline Kuldlitri turniir).

«Üks Kajaka oluline roll oli aastaid just venekeelsetele poistele tegevuse pakkumine,» tunnustab Veisman, «igasugused kraaded on siin tegevust leidnud.» Praegu on vene ja eesti laste suhe klubis kuskil 70 : 30 ja eestlaste huvi üha kasvab.

Oleg Särki entusiasm

Kunagi majavalitsuse juurde loodud hokiklubi hing ja eestvedaja on kõik need 30 aastat olnud Oleg Särki. Tema organiseeris siis Annelinna, sinna, kus praegu asub Säästumarket, ka uue jääväljaku. Hiljem rajati Särki eestvedamisel hokiplats praeguse Annelinna kunstmurustaadioni juurde.

Riietumishoone, mis seal praegugi püsti, ehitati just hokiväljaku teenindamiseks. Hindamatuks peab Särki Tartus juba 1960. aastatel hokihuvilistega tegelenud Märt Räli abi klubi loomisel. Räli jätkab Kajakas treenerina siiani.

«Tollane töö väliväljakul ei kannata praeguste tingimustega võrdlust,» kiidab Veisman Särki entusiasmi, «trennid lõppesid kell 20–21, siis algas jää puhastamine ja kastmine. See tähendab, et enne keskööd koju ei saa. Rääkimata jää kasvatamise ajast, kus iga nelja tunni tagant tuli platsil töötada.»

Kuulsaim Kajakast võrsunud hokimees on Eesti koondislane ja kauaaegne Tartu esindusmeeskonna Kalev-Välk treener Oleg Trubatšov, üks neist, kes laupäeval Lõunakeskuses näidistrenni annab.

Mitte ainult hoki

Aga Kajakast ei ole tähelendu alustanud ainult hokimängijad. Klubis oli ka jalgpallivõistkond, kus nahkkera ajasid taga hilisem Levadia pallur Maksim Rõtskov, rannajalgpalli Eesti koondislane Antti Arst, Narva Transi mängija Aleksei Mamontov, aga ka korvpallur Toomas Liivak.

Lõunakeskuse liuväli tõstis hüppeliselt tartlaste hokihuvi. Tänavugi lisandus ligi 30 last. Särki sõnul on kaubanduskeskuse jääplats jäänud kitsaks mis kitsaks. Tuleb seda ju jagada iluuisutajate ja teiste huvilistega. Muuseas, ka Kajakast endast on välja kasvanud üks iluuisuklubi – Staar.

Hädasti on vaja veel ühte jäähalli, ideaalis kahe väljakuga, on Särki südamemure. Rahu ei anna talle ka nüüd juba sihtasutusele Tartu Sport kuuluva Annelinna jääväljaku hooldamine. Korralikul talvel saaks seal treenida ja mängida, aga klubi enda jõudu platsi korrashoiuks jääb vajaka.   

Hokit mängib Särki juures juba teine põlvkond ehk kaheksakümnendatel alustanute pojad. Kajakas on litrit taga ajamas üle 80 noore, pisimad neist kolmeaastased.
Klubis on esindatud kõik  vanuseklassid, Eesti meistrivõistlustel osaletakse neljas klassis.

U18 koondisse kandideerib tänavu viis «kajakat». Hinnatav on see, et andekamad lapsed löövad kaasa ka Läti meistrivõistlustel Valmiera võistkonnas, mis annab neile aastas üle 50 tasemel mängu.

Kajaka 30. sünnipäev

25. septembril Lõunakeskuses

• Kell 11 Eesti hokikoondise mängijate meistriklass: Oleg Trubatšov, Oleg Puzanov, Aleksei Bogda­­nov, Ivan Loginov, Vadim Vogulkin, Vadim Volin.

• Kell 16 tähtede mäng (1972. aastal sündinud ja vanemad vs. 1973. aastal sündinud ja nooremad).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles