Piltuudis: Raekoja platsile ilmusid veekraanid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan-Julius Laak (vasakul) ja tema abiline Villem Pata muutsid konstruktsiooni linlaste jaoks elavamaks.
Kristjan-Julius Laak (vasakul) ja tema abiline Villem Pata muutsid konstruktsiooni linlaste jaoks elavamaks. Foto: Margus Ansu

Viimaste päevade jooksul on Raekoja platsi kollase akna juurde ilmunud kaks veekraani, millest linlased saavad oma pudeli täita värske kraaniveega või mööda minnes lihtsalt janu kustutada.

Tegemist on keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) konkursi Negavatt projektiga «Võta kraanist», millega kutsutakse üles pudelivee asemel tarbima kraanivett.

Ettevõtmise taga on Tartu ülikooli informaatika eriala magistrant Kristjan-Julius Laak ja materjaliteaduse bakalaureuse üliõpilane Artur Pata.

Esialgu ei jää kraanid raeplatsile pikemaks ajaks, vaid nädala lõpuni. Projekti eestvedaja Kristjan-Julius Laak ütles, et kraanid jäävad ainult tudengipäevade lõpuni, sest vandaalid võivad konstruktsiooniga kurjalt ümber käia.

Ta lisas, et ajutise lahenduse eesmärk on linlastele projekti tutvustada ja propageerida kraanivee tarbimist.

Tudengite kevadpäevade paljud üritused kolivad laupäeval Vabaduse puiesteele. Laak ütles, et laupäeval on kõik inimesed oodatud oma erisuguste jooginõudega kraanist vett võtma, sest toimub omanäoliste anumate võistlus. Parimatele on mõeldud ka auhinnad.

Kuigi nädala lõpus võetakse kraanid ära, on Laagi sõnul koostöös Tartu veevärgiga plaanis sellel suvel paigaldada veekraanid raeplatsile uuesti. Laak loodab, et edaspidi saavad kraanid ka Tartu teised käidavamad kohad.

Esmaspäeva päeval paigalasid projekti eestvedajad esimesed segistid Tartu ülikooli raamatukokku, et kutsuda inimesi üles pudelivee asemel kraanivett tarbima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles