Tartus algab jalgrattateede kaardistamise võistlus

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kergliiklustee Tartus.
Kergliiklustee Tartus. Foto: Sille Annuk

Tartu jalgrattureid kutsutakse homsest kaardistama oma igapäevaseid rattasõite. Algab üleeuroopaline linnadevaheline rattamarsruutide kaardistamise võistlus European Cycling Challenge.

Võistluse käigus jäädvustavad registreerunud vabatahtlikud Cycling365 mobiilirakenduse abil oma igapäevaseid rattamarsruute. Võidab linn, kus kogutakse kõige enam rattakilomeetreid. Kogutud andmeid kasutatakse rattateede ja muu vajaliku infrastruktuuri planeerimiseks ja haldamiseks.

«Igapäevaste jalgrattasõidu marsruutide kaardistamine saab lähtematerjaliks meie edasiste tegevuste kavandamisel. Saame infot, kus ja kuidas tuleks jalgratturite jaoks taristut paremaks muuta,» märkis linnamajanduse osakonna jalg- ja jalgrattateede spetsialist Mihkel Vijar.

Sel aastal toimub rattamarsruutide kaardistamise võistlus 1.-31. maini. Arvesse lähevad kõik teekonnad, kus jalgratast kasutatakse transpordiks: tööle, kooli, kauplusesse, sõpradele külla, kinno või ujulasse minekuks.

Eraldi ette võetud rattatreeningud võistlusel ei loe, kuna need andmed ei näita inimeste vajadust igapäevase rattaliikluse infrastruktuuri järele.

Esimene üleeuroopaline võistlus leidis aset 2012. aastal ja selles osales 715 inimest seitsmest linnast, sealhulgas ka Tallinnast. Kokku sõitsid ratturid 90 000 kilomeetrit. Võistluse võitis Tallinn, kus saadi kokku suurim arv rattakilomeetreid.

2013. aastal osales Tartu võistkonnas 163 inimest, kes läbisid kokku 11 647 kilomeetrit, millega saavutati kaheksas koht ning edestati näiteks Utrechti ja Dublinit.

Eelmisel aastal osales võistlusel 32 linna ja Tartu võistkonnas osales 246 inimest, kes kokku läbisid 14 573 kilomeetrit, mis andis Tartule 22. koha.

Cycling365 tasuta mobiilirakendus on saadaval Androidi, Blackberry, Windowsi ja Apple'i telefonidele.

Rohkem infot ja registreerumine võistluse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles