Lastekirjanduse auhinna esimene laureaat on Kairi Look

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Look pisikeste raamatuhuvilistega
Kairi Look pisikeste raamatuhuvilistega Foto: Kristjan Teedema

Täna päeval pälvis Tartus esimese Lapsepõlve auhinna Kairi Look (32) oma kolmanda lasteraamatu eest «Peeter, sõpradele Peetrike», mis pakub tempokust ja põnevust, samas ettearvamatust ja ruumi mõtisklusteks.

Tartu linn andis kirjandusauhinna välja esimest korda. Pärjatud sai üks eelmisel aastal laste- või noorsooraamatu üllitanud autor, kes valiti välja viie kandidaadi hulgast.

Peale Peetrikese seikluste on Loogi sulest varem ilmunud lasteraamatud «Leemuripoeg Ville teeb sääred» (2012) ja «Lennujaama lutikad ei anna alla» (2014).

«See võit oli mulle väga suur üllatus, sest kahest viimasest raamatust keskendusin rohkem lutika-raamatule, kuna see on mahukam ja tekst samuti keerukam,» rääkis Kairi Look. Kuna Peetrikese raamatu tegevus leiab aset talvel, ei uskunud kirjanik, et kevadel see lugu välja otsitakse.

Žürii esimees, kirjanik ning tõlkija Anti Saar ütles, et viiest kandidaadist oleks võinud laureaadiks pärjata kõik, kuna raamatud on väga head. Loogi teose puhul tõi Saar aga välja julge kirjutamisstiili ning  sellegi, et pole peljatud näidata, et kõik lapsed on väga erinevad. Tema sõnul on Peetrikese raamatus huvitav seegi, et lõpuni ei saa teada, kes see Peetrike tegelikult on, nii jääb lugejale palju fantaasiaruumi.

Kairi Look on seni kirjutanud ainult lasteraamatuid. Ta avaldas lootust, et paari aasta jooksul ilmub midagi ka täiskasvanutele. Praegu on kirjanikul aga varuks palju lugusid lastele, mis ootavad kirjutamist. «Mulle meeldib, et lasteraamatutes saab nii palju kujutlusvõimet kasutada ja mängida – näiteks kass võib lennata,» lisas kirjanik.

Praegu elab Look Pariisis ja valmimas on kahe uue lasteraamatu käsikiri. Järgmised teosed tulevad välja selle aasta lõpus või järgmise alguses. Look loodab, et tema teine teos «Lennujaama lutikad ei anna alla» ilmub lähiaastatel ka prantsuse keeles.

Auhinna nominendid

Indrek Koff, «Koju»

Juhani Püttsepp, «Liulood»

Kairi Look, «Peeter, sõpradele Peetrike» (võitja)

Maris Sööt, «Isaga kahekesi»

Piret Raud, «Mina, emme ja meie igasugused sõbrad»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles