Kokaõpilased vahetavad Atlantises pea poole menüüst välja

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval tegid Tartu kutsehariduskeskuse teise kursuse kokanduse eriala õpilased Kairo Roots (vasakult), Robert Pertel ja Mart Andres restoranis ettevalmistusi.
Teisipäeval tegid Tartu kutsehariduskeskuse teise kursuse kokanduse eriala õpilased Kairo Roots (vasakult), Robert Pertel ja Mart Andres restoranis ettevalmistusi. Foto: Kristjan Teedema

Kutsehariduskeskuse teise kursuse kokkade rühm töötas välja uue menüü restoranile Atlantis. Esmaspäevast saavad huvilised maitsta noorte kokkade hõrgutisi.

Restorani ja Tartu kutsehariduskeskuse koostöö eesmärk on anda võimalus õpilastel ennast näidata ja menüüsse uusi põnevaid toite lisada.

Pakkumise tegi koolile ettevõte ning kuna toitlustuse kutseõpetajal Õnnela Muugal on restoranis kontaktid, mõtles ta, et miks mitte kaasata ettevõtmisesse noored inimesed, kellel on palju põnevaid ideid. 

Terve kursus

Noored said võimaluse vahetada välja kümme toitu, mis on ligi nelikümmend protsenti restorani menüüst. Valikus on näiteks itaaliapärane külm eelroog panna cotta, suppidest aga maapirnipüreesupp. Pearoogadeks on mitmesugused liha- ja kalatoidud, mida on küpsetatud vaakumkotis, madalal temperatuuril või suistutatud lepalaastudel.

Projekti on kaasatud kakskümmend noort ehk kõik kokanduse eriala teise kursuse õpilased. Kokaõpilase Kairo Rootsi sõnul mõtlesid juhendajad küll menüü põhja välja, kuid tegu on siiski koostööga, kus iga noor kokk sai oma arvamust avaldada ning vajaduse korral hiljem oma äranägemise järgi näiteks komponente või maitseid täiendada. 

«Soovisime noortele anda võimaluse ettevõttes midagi koos teha ja oma ideid rakendada ning vaadata, palju see erineb sellest, mis me koolis teeme,» ütles Õnnela Muuga.

Kokaõpilase Mart Andrese sõnul on menüü koostamine suur vaheldus õppetööle, sest koolis selliseid projekte ei tehta.

Andres lisas, et pärast kooli lõpetamist kokana tööle asunule, annab see võimaluse olla menüüde koostamise juures, sest selle valdkonna praktika on nüüd olemas.

Noored õpetavad

Menüüd hakati koolis harjutama eelmisel nädalal, kuid eeltööd tehti juba varem. Üleeile aga käisid kokaõpilased Atlantise köögis ettevalmistusi tegemas. Näiteks kastmed ja puljongid tuleb enne toitude serveerimist valmis teha, kuna need nõuavad palju aega.

Kuigi ideed ja menüü on kutsehariduskeskuse noortelt, õpilased Atlantise kööki kokkama ei jää. Noored õpetavad restorani põhikokkadele menüü selgeks ning nood hakkavad esmaspäevast alates ise toite valmistama.

«Muidugi oleks tore, kui kokad saaksid kohapeal olla ja ise köögis tegutseda, kuid õppetöö kõrvalt on seda väga raske korraldada,» lausus kutseõpetaja Tiiu Kruusmaa. Ta lisas, et selline variant ei olnud mõtteski, kuna see koormaks noori liialt.

Kruusmaa sõnul on see ettevõtmine ka hea võimalus noortel kokkadel end tööandjatele tõestada. Samuti saadakse uue kogemuse võrra rikkamaks, sest varem pole kutsehariduskeskuse kokandusõpilased terve kursusega restoranile menüüd koostanud.

Õpilane Kairo Roots arvas, et kui klientidelt tuleb hea tagasiside ja tunnustus, on ta kindlasti valmis ka tulevikus sellistes asjades kaasa lööma.

Kuu või enam

Atlantise tegevjuht Olga Aasav ütles, et noorte menüüd proovitakse esialgu kuu aega, positiivse tagasiside korral jääb see kindlasti kauemaks. Aasav lisas, et hakkajatel ning töökatel õpilastel on projekti raames hea võimalus end restoranis tõestada ja ka hiljem püsiv töö leida.

Täna ongi restoranis toitude väljapanek ja degusteerimine, seal otsustatakse, kas kõik toidud  lähevad menüüsse. Vajaduse korral saab veel midagi muuta, sest võib juhtuda, et koostisosade hulgas on mõni tooraine, mis ei ole kogu aeg kättesaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles