Müüki tuleb korraga sadu eesti e-raamatuid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjastuse Fantaasia omanik Eva Luts.
Kirjastuse Fantaasia omanik Eva Luts. Foto: Margus Ansu.

Kui keegi astub täna Tartus ja mujalgi Eestis raamatupoodi sooviga osta eestikeelset e-raamatut, jääb tal ost tegemata. Niisugust lugemisvara ei ole vähemalt Emajõelinna Apollos ja Krisostomuses.


Küll aga pakub raeplatsi serval tegutsev Krisostomus umbes 200 000 nimetust ingliskeelseid e-raamatuid. «Praegu teeme koostööd ühe Ameerika hulgimüüjaga,» ütles Krisos­­tomuse e-arendaja Margus Pau. «Varsti hakkame koostööd tegema Eesti Digiraamatute Keskusega, et pakkuda ka eestikeelseid raamatuid.»

Ingliskeelse e-kirjanduse huvi ei ole raeplatsi poe veebilehe vahendusel kuigi suur, iga päev laaditakse sellelt alla tavaliselt üks-kaks ostu.

Poes laual on müügivalmis seatud ka pihku mahtuvad lugerid. Ühe niisuguse umbes 3500 krooni maksva seadme mällu saab talletada tuhatkond, lisamälu puhul koguni mitu tuhat e-raamatut. Kevadest saati eilseni on müüdud 15 lugerit, kuid ilmselt nende ostmine hoogustub.

Esimesed sadakond

Tänavu mais asutatud Eesti Digiraamatute Keskuse (EDRK) tegevus on praeguseks jõudnud nii kaugele, et oktoobri teises pooles on võimalik nii lugeritesse kui ka teistesse selleks välja töötatud seadmetesse, nagu näiteks iPad, osta esimesed sadakond eestikeelset e-raamatut.

Praegu on EDRK asutaja ja juhi Margus Küppari jutu järgi käsil mitme kirjastuse raamatute muutmine e-formaati ning raamatupoodide veebikeskkondade ühendamine EDRK süsteemiga. Praeguseks on säherduse e-silla ühes otsas veerandsaja kirjastuse hulgas ka Ilmamaa ja Tartu Ülikooli kirjastus.

«Oleme oma jah-sõna andnud, et hakkame e-raamatuid tegema,» märkis Ilmamaa direktor Mart Jagomägi. «Sealhulgas ka «Eesti mõttelugu» ja «Eesti ajalugu». Aga milliseid ja mis järjekorras, see pole veel paika pandud.»

Omajagu aega tuleb varuda juriidiliste nüanssidega tutvumiseks ja autoriõiguste valdajatega lepingute tegemiseks.

Tartu Ülikooli kirjastuse direktor Vaiko Tigane sõlmis EDRKga lepingu üle-eelmisel nädalal. «Me anname kokkuleppel autoritega ligikaudu 50 oma raamatut e-müüki,» ütles Tigane. «Nii et me revolutsiooni vastu ei võitle, vaid oleme igati selle poolt.»

Võitlus iseendaga

Kas e-raamatud võiksid endaga kaasa tuua ka midagi halba?

«Paberraamat võistleks iseenda e-raamatuga ja Eestis võib asi viia kunagi selleni, et üks neist võidab ja teine kaob,» ütles kirjastuse Fantaasia omanik Eva Luts. «Samas võib aga internetikeskkonnas olla müük raamatute kergema kättesaadavuse tõttu suurem kui poes.»

Kergema kättesaadavuse all mõtleb Luts seda, et e-raamatud on inimesest vaid hiirekliki kaugusel – pole vaja isegi tugitoolist välja ronida.

Eile küsitletud kirjanikud Ülle Kauksi, Indrek Hirv, Hannes Varblane ja Mart Kivastik on samuti eestikeelsete e-raamatute müüki tuleku poolt. Eriti seepärast, et nad on tähele pannud kasvava põlvkonna lugejate erilist e-lugemisjanu.

Valik ükskõik millises eas lugejale paistab kujunevat suur – EDRK lubab aasta lõpuni müüki saata 1000 eestikeelset e-raamatut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles