Ülikool hakkab Uluotsale tuba tegema

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Uluotsale kuulunud maja aadressil Õpetaja 12.
Jüri Uluotsale kuulunud maja aadressil Õpetaja 12. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikool loodab järgmise aasta riigieelarvest saada 1,5 miljonit krooni, et rajada selle eest mälestustuba poliitikule ja õigusteadlasele Jüri Uluotsale.


Kunagise peaministri mälestustuba tahetakse teha omal ajal talle kuulunud majja Õpetaja tänaval. Praegu kuulub hoone ülikoolile.

Mälestise loomist vedav õigusteaduskonna dekaan Jaan Ginter rääkis, et esialgu on neil umbes 30-ruutmeetrise toa sisustamiseks olemas fotosid ja dokumente. Juurde loodetakse saada Uluotsale kuulunud esemeid ja selle nimel on ka maad kuulatud, kuid praegu midagi käegakatsutavat veel ei ole.

Kuigi Uluots on Eesti ajaloos ülimalt tähtis isik, on talle mälestustoa rajamise taga hoopis maja väga halb seisukord. Ginteri arvates peab hoone vastu veel ehk ühe talve, kuid kauem remonditöödega enam venitada ei saa.

Tartu Ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Erkki Ääremaa sõnul sai ülikool kõne all oleva hoone pärandina alles mõned kuud tagasi ning seetõttu ei ole veel mingeid kindlaid projekte ega hinnanguid.

Eluhoonena kasutatud, kuid praegu tühjalt seisev maja vajab tema sõnul kindlasti kapitaalremonti ning vajanuks seda tegelikult juba ammu, kuid ei ole otseselt kokku kukkumas.

Mida täpselt majaga peale hakatakse, Ääremaa öelda ei tahtnud, sest kindlaid otsuseid ja rahastust veel pole. Küll aga rääkis ta, et kuna see on elamiseks ehitatud hoone ning ka asukoht on sobiv, siis tõenäoliselt seda otstarvet ei muudeta.

Ääremaa rääkis, et tuba ei ole eesmärk omaette, vaid kena žest Uluotsa sugulaste ja tema mälestuse suhtes, ning oleks elementaarne, et kui ülikool on majale mingi kasutuse leidnud ja raha sinna alla pannud, siis toetab riik kunagisele riigitegelasele mälestuspaiga loomist.

Jüri Uluots
(1890–1945)

• Riigikogu liige 1920–1926 ja 1929–1932
• riigivolikogu esimees 1938–1939
• peaminister 1939–1940
• peaminister vabariigi presidendi ülesannetes 21. juunist 1940 kuni surmani

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles