Kas linnavalitsusele müüdud sillutis ikka on graniit?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil rasvaplekid Raekoja platsil kohvikute ees, mis ei taha enam kivisillutiselt eemalduda. 

sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
Pildil rasvaplekid Raekoja platsil kohvikute ees, mis ei taha enam kivisillutiselt eemalduda. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES Foto: Sille Annuk

Kas raeplatsi sillutis on ikka graniit või on linnavalitsusele müüdud graniidisarnast poorset kivimit, mis mustust sisse imab?


Vastab Tartu Ülikooli geoloogiaosakonna teadur Juho Kirs:

See on tõepoolest graniitne kivim, aga probleem on tingitud pinna karestamisest, sellel on mikroreljeef ja selle nõgudesse koguneb mustus. Mitte pooriruumi, seal poorset ruumi makroskoopiliselt peaaegu ei ole. Asi on ebatasases pinnas, kuhu kinnituvad mus­­tuse osakesed.

Nii et materjal pole valitud vale, aga materjali töötlus soosib selles kohas määrdumist.

Nojah. Siin on kaks konkureerivat eesmärki. Karestamine annab libedusevastase efekti ja seda kasutatakse laialt. Samas see loob tõesti soodsad tingimused plekkide kinnipüüdmiseks. Poorsuses ei ole raeplatsil asi.

Vaatasin huvi pärast piki Emajõe kallast, bussijaama pool on maas väga dekoratiivsed heledad kivimid. Need võivad olla mikropoorsed, kus pooriruumi on palju enam. On sellised killulise iseloomuga. Aga makropoore on vähe ja selleks ülesandeks peaks see kivim sobima.

Aga kuidas siis ikkagi raeplatsi graniiti puhastada, kui see nii hirmsasti määrdub?

Eks ilmselt tuleb anda võimalust keemilisel toimeainel mustust mikrolohukestest välja lahustada. Mikrolohud on paar millimeetrit ja alla selle, mehaaniliselt harjaga küürides ei küüni harjased ilmselt lohu põhja. Eks parimat nõu annavad siin puhastusspetsialistid.

Nemad võivad öelda ka seda, kas karestamise peenus on optimaalne, võib-olla peaks karestama veel peenemalt või hoopis jämedamalt, nagu liivapaberil on erinev tera suurus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles