Tartu kesklinna söögikohad rabelevad maksuvõlgades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvik Crepp.
Kohvik Crepp. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinna söögikohtade maksuvõlg küündib koos intressidega ligi viie miljoni kroonini. Suurim võlglane Rehepapp on pankroti äärel ja teeb rehepaplikke vangerdusi, teised aga siplevad võlgades edasi.


«Rehepapp avas ju uksed just siis, kui masu algas. Mis seal imestada, et raskused tekkisid,» ajab Rehepappi majandanud firma FGS Estonia juhatuse liige Tanel Riivits ettevõtte 1,39-miljonilise maksuvõla masu süüks.

Riivits ei salga, et ettevõte on pankroti äärel ning praegusel kujul Rehepapp ei jätka.

«Äri on lihtne: üks kord õnnestub, teine kord ei õnnestu. Sel korral ei õnnestunud,» lausus Riivits, kes sai võlgades ettevõtte omanikuks alles selle aasta juunis ning andis peagi pärast ostutehingut koha majandamise edasi uuele firmale Flambe Food, mis loodab Rehepapile teise elu sisse puhuda.    

Alatu konkurents

«Supp on väga lahjaks jäänud ja konkurents karm, sest Tartus on masu ajal söögikohti sama palju, kui oli buumi ajal,» nentis Tartus Ülikooli kohvikut, Zum Zumi ja Püssiro­­hukeldrit majandava ASi Pere Restoranid juht Rain Eendra.

«Ma ei uskunud, et nii paljud söögikohad masus vastu peavad, aga ebasportlikke võtteid kasutades on see paljudel õnnestunud,» lisas ta.

Ebasportlike võtete all peab Eendra silmas juhtumeid, kus üks firma lastakse pankrotti ja teine ettevõte jätkab puhtalt lehelt nii, et külastajad ei saa arugi, et endine omanik on vahepeal pankrotti läinud.

«Uuesti alustamine annab ebaõiglase konkurentsieelise nende ees, kes püüavad hambad ristis oma võlgadega hakkama saada. Nemad on puhtad poisid ja meie käest küsitakse praegu, miks teil võlg on,» rääkis Eendra. «Sellepärast ongi võlg, et oleme tulud ausalt deklareerinud ning ei lasknud ühtegi nõrka lüli põhja,» vastas ta.

ASi Pere Restoranid nõrgaks lüliks on Eendra sõnul Ülikooli kohvik, mistõttu on kogu restoranide ketile tekkinud pisut üle poole miljoni kroonine maksuvõlg. Võlg on siiski ajatatud ehk firma maksab seda kindla graafiku alusel maksuametile tagasi.

Veidi üle poolemiljoniline maksuvõlg on ka Suudlevaid Tudengeid ja pubi Sõprade Juures majandaval firmal Metasar.

«Midagi pole parata, aeg on raske,» nentis Metasari tegevjuht Sirle Sõstra, kelle sõnul ei piisanud talvega tekkinud võlgade katteks ka võrdlemisi headest suvekuudest.

«Oleme oma jõupingutused suunanud tulevikku, sest kui ma iga päev paanitseksin maksuvõla pärast, jääks areng toppama. Kui panustada arengusse, siis küll ka maksuvõla millalgi ära tasume,» lisas ta.

Millal on «millalgi» ei tahtnud Sõstar prognoosida, sest ees ootab raske talv, kus lisaks niigi tavapärasele klientide vähesusele saab näha, kuidas euro tulek inimeste väljas söömise harjumusi mõjutab.

Nipid ja trikid

Selleks, et konkurentsis püsida, leiutavad söögikohad üksteise võidu klientide meelitamiseks kõikvõimalikke nippe, alates päevapakkumistest ja õnnetundidest ning lõpetades 10-krooniste viinapitsidega.

Tartu linna ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau tõdes, et söögikohtade raskused ei üllata enam kedagi. «Kui ikka raha on vähe, siis vaevalt inimene selle vähese raha kohvikusse viib,» lisas Blumenau ja arvas, et raske aeg võib söögikohti veel mitu aastat mõjutada.

Võlgades Tartu söögikohti
Tartu kesklinna söögikohtade maksuvõlg küündib koos intressidega ligi viie miljoni kroonini. Üheks suurimaks võlglaseks on 1,39 miljoniga Taskus buffet-restorani Rehepapp pidav OÜ FGS Estonia.  


OÜ FGS Estonia
(Rehepapp),
maksuvõlg 1 399 249 krooni

OÜ Klubimaailm
(restoranklubi Maailm),
maksuvõlg 636 903 krooni

AS Pere Restoranid
(Zum Zum, Ülikooli kohvik, Püssirohukelder),
ajatatud maksuvõlg 571 407 krooni

OÜ Metasar
(Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures),
maksuvõlg 546 186 krooni, millest ajatatud võlg 181 659 krooni

OÜ Bop Direct (Tsink Plekk Pang),
maksuvõlg 326 374 krooni, millest ajatatud võlg 214 593 krooni

OÜ Westbox (restoran Gruusia Saatkond),
maksuvõlg 238 382 krooni

OÜ Vanemuise Kohvik (Cafe Shakespeare),
ajatatud maksuvõlg 192 744 krooni

OÜ Entri (restoran Entri),
ajatatud maksuvõlg 151 145 krooni

OÜ Pierre Et Kontsow (kohvik Pierre),
ajatatud maksuvõlg 108 654 krooni

OÜ Mattias Cafe (Werner),
maksuvõlg 103 807 krooni, sellest ajatatud võlg 103 701 krooni

OÜ Moosinägu (kohvik Crepp ja baar Trepp),
maksuvõlg 83 791 krooni

OÜ Haktur (türgi restoran Istanbul),
maksuvõlg 34 710 krooni

OÜ Sunna (Ruunipizza),
ajatatud maksuvõlg 24 036 krooni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles