Heldur Jõgioja elab oma loomingus edasi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Heldur Jõgioja ei olnud esinemas, stuudios, kirjutuslaua või autorooli taga, võis teda kohata siin-seal rahvakogunemistel oma plaatidest ja raamatutest tihedalt täis laotud müügilaua juures.
Kui Heldur Jõgioja ei olnud esinemas, stuudios, kirjutuslaua või autorooli taga, võis teda kohata siin-seal rahvakogunemistel oma plaatidest ja raamatutest tihedalt täis laotud müügilaua juures. Foto: Margus Ansu

Muusika- ja kirjamehe Heldur Jõgioja süda jäi seisma viis kuud tagasi, 21. aprillil. Ta elab edasi oma loomingus, mida saab kontserdina kuulata ka täna, tema esimesel sünniaastapäeval.


Heldur Jõgioja (21. september 1936 Elva – 21. aprill 2010 Tartu) oli väga viljakas muusik: ta kirjutas umbes 300 laulu ja enam kui 1000 lauluteksti.

Tema firma on andnud välja nii palju helikandjaid – tema loodud Suveniiri salvestised on sealhulgas aukohal –, et nende koguarvu ei oska ütelda isegi lesk Lea Jõgioja. Sellest hoolimata, et ta on osaühingu LeHelMus tegevuse enda juhtida võtnud.

«Ta ise ka vist ei lugenud plaate ja kassette kokku,» ütles lesk. «Laulude ja raamatute arvu kohta ei julge ma samuti midagi täpsemat ütelda.»

Nimede Lea ja Heldur ning  sõna muusika lühendamisel saadud nimega osaühing andis viimati välja Kadri Savva uue plaadi. «Helduri lindistusi on veel mitmeid,» ütles lesk. «Püüan neid välja anda.»

Mullu kirjastas LeHelMus Heldur Jõgioja eluseikadele tuginevad raamatud «Kriminaalne tragikomöödia» ja «Lootuste varjud».

Möödunud aastal ilmus ka tema «Himmleri Tartust pärit ihuarst» ja muudki. Näiteks viies osas trükitud rahvaravivõtete ja -retseptide raamatu «Kaika Lainest Vangani» kolm keskmist osa.
Viies sarja raviraamat ilmus paar kuud tagasi. Trükki toimetas selle paraku juba muusiku lesk.

Mälestuskontserdil täna algusega kell 19 Tartu Peetri kirikus esitavad põhiliselt Heldur Jõgioja loomingut Sirje ja Rein Kurg, Kadri Savva, Toivo Nikopensius jt.

Eesti Rukki Seltsi eestvedamisel korraldatud kontserti juhib Heldur Jõgioja sõber noorusaastaist Voldemar Kuslap. Müügil on Heldur Jõgioja raamatuid ja helikandjaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles