Lutsu majamuuseumis rullub lahti Villem Grünthal-Ridala elu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oskar Lutsu majamuuseumis (Riia 38) avatakse reedel, 17. aprillil kell 12 näitus Villem Grünthal-Ridala elust ja loomingust. Näitus on pühendatud kirjaniku 130. sünniaastapäevale.

Villem Grünthal-Ridala (1885–1942) on oluline kirjanik nii muhulastele, saarlastele, eestlastele kui soomlastele. Keele, kirjanduse ja rahvaluulega tegeles ta kogu oma elu, olles nii uurija kui õpetaja, teatas muuseum.

Muhuga seovad teda sünnikodu ja rohked meremotiivid ning avarusetunne luules. Kuressaares õppis Ridala Saaremaa ühisgümnaasiumis, sõbrunes Johannes ja Joosep Aavikuga. Seal sündis Noor-Eesti esmaversioon.

Tema hilisem teadustöö keeleteadlasena oli ühtlasi eesti-soome hõimusilla ehitamine. Et tuua selle silla ots tagasi Muhusse, olgu öeldud, et Ridala oli teadaolevalt esimene inimene, kes Muhu saarele suusad tõi ja nendega seal soomlaste eeskujul ringi sõitis.

Näituse on koostanud Eda Maripuu ja Kadri Tüür Muhu muuseumis 2005. aastal. Väljapaneku avamisel loevad Tartu Tamme gümnaasiumi 11. klassi õpilased Villem Grünthal-Ridala luulet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles