Memmemõrtsuka kahtlus lasub mustlasel

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe vanainimese mõrvas kahtlustatavana kinni peetud Augusti maja Lähtel.
Kahe vanainimese mõrvas kahtlustatavana kinni peetud Augusti maja Lähtel. Foto: Kristjan Teedema

Postimehe andmetel on läinud nädalal Tartumaal kahe memme tapmise pärast kinni peetud mees Lähte alevikus elutseva mustlaspere peamees August Burkevitš.


Täna ennelõunal oli Lähte keskusest kilomeetri kaugusel asuva ja mustlastele mõne aasta eest koduks saanud endise poehoone uks suletud, vähemasti ei avanud seda keegi ajakirjaniku koputuste peale.

August Burkevitš kuulub teadaolevalt eestimustlaste hulka, aga viimasel ajal on majja kolinud ka terve rida läti mustlasi. Seda, palju majas täpsemalt mustlasi elab, ei tea keegi. Küll aga on nad sõitnud Burkevitši juhtimisel mööda ümbruskonda pidevalt ringi ja nurunud inimestelt vanu auto- ja traktoriakusid. Ühe kohaliku kinnitusel on selle tegevuse eesmärk tegelikult vaadata, kas ja mida saab hiljem maja juurest varastada. «Mina peksin nad siit aiast kohe minema,» lausus ta.

Lagunevat mustlasmaja ümbritsevate majade aedadel on aga kurja koera hoiatussildid ja aedades lõrisevad tõepoolest kurjad koerad. Vestlesime siiski veidi kaugemal elavate kohalike elanikega, kelle kinnitusel kannatab piirkond mustlasterrori all. Ühe aia juures askeldanud vanaproua jutu järgi üritasid mustlased hiljaaegu varastada lähinaabri muruniidukit. Kaduma on läinud ka jalgrattaid. Kui Postimees avaldas, et mõrvades kahtlustatav elab just teada-tuntud mustlasmajas, vastas teine naine, et «seda ma arvasin». Kui küsisime, mida Lähtele kolinud mustlastega peale hakata, vastas ta, et nad tuleks välja saata.

Ühe mehe kinnitusel sattus tema tuttav mustlastega napsi võtma, jäi aga seejuures oma telefonist ilma. «Lähte arstipunktist varastasid nad näiteks vererõhumõõtja – nad varastavad kõike, mida vähegi kätte saavad,» lisas ta.

Teine mustlasi lähemalt tundev mees lausus aga, et temal pole mustlastele tõsiseid etteheiteid. Aeg-ajalt on nad küll käinud temalt söögiraha nurumas. «Jah, ma tean, et nad varastavad, aga ausalt öeldes ei oleks uskunud, et see mees kedagi tappa võiks,» lisas ta.

Postimehe andmetel on samas majas elanud inimesed olnud seotud ka intiimteenuste pakkumisega. Mullu augustis pöördus politsei poole Lähtel elav mees, kes kurtis, et tema hoovile tulid väikebussiga tõmmu välimusega mees ja naine, kes pakkusid erootilise massaaži teenust. «Töö» eest nõuti 500 krooni, mille majaperemees ka maksis. Võõraste lahkumise järel avastas mees, et majast on kadunud ka tema rahakott koos suurema summa sularahaga.


Loe lähemalt homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles