Juhtkiri: Vooremäe tulevik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vooremägi
Vooremägi Foto: TPM

Lubage sel korral ajalehel unistada. Vooremägi on Tartust paarikümne kilomeetri kaugusel. See on peaaegu linna ääres. Natuke kaugemal kui Emajõe-äärne dendropark, kuid ainult natuke.


Samas, kui arvestada, et Tartu ümbrus on valdavalt lame ja lage, siis on Vooremägi ainus küngas (vabandust, mägi) Tartu kandis. Tundub, et ideaalne koht ka rahvaspordi harrastamiseks. Ega see polegi teab mis avastus, rahvasporti on seal tehtud juba aastaid.

Loodus pakub Vooremäel sporditegemiseks peaaegu kõike. Jääb üle vaid seda loodust arendada.

Ei lähe kuigi palju aega, kui Vooremäel on olemas korralikud rajad. Igaühele midagi, sest üldiselt on Vooremäe rajad tavalisele rahvasportlasele üsna rasked.

On paigas korralik ja vastupidav rajamärgistus. Autoga saab kenasti ligi, sest on olemas parklad. Ja mis autoga, Tartust viib otse Vooremäele jalgrattatee, mis ühtib ainult paaris kohas autoteega. Osa radadest on Vooremäel valgustatud, sest kuidas muidu Eesti kaamoses harjutustunde leida.

On väike slaalominõlv, ratturid saavad spetsiaalsel rajal harrastada mägisõitu. Vooremäe keskuses saab ümber riietuda, tahtmise korral ka endale dušš või lausa saun tellida. Isegi paari tuba on võimalik kasutada, kui kellelgi tekib tahtmine mitmepäevast treeningut teha.

Teatud kellaaegadel on kohal suusatreener või rattasõidu asjatundja, kellelt saab kasulikke näpunäiteid. Nädalavahetuseti töötab teemaja.

Aga aitab unistamisest! Tegelikult pole see nii mitmeski mõttes enam kaugeltki unistus. Vooremäe radadel saab juba praegu korralikult maastikusporti teha, olgu selleks siis kepikõnd, jooks, rattasõit või talvel suusatamine.

Loodetavasti saab talveks üles ka rajavalgustus, milleks on rahagi olemas. Vooremägi on rahvasportlastele juba praegu olemas, nüüd peaks seda vaid samm-sammult edasi arendama.
Kuigi Vooremägi asub Haaslava vallas, on üsna selge, et suurem osa Vooremäe kasutajatest on tartlased.

Seepärast ei tohiks Tartu Vooremäe arendamisest kohe kindlasti kõrvale jääda. Veel enam, Tartu võiks seda rahvaspordikohta arendades olla tõmbaja ja tõukaja. Mitte nii nagu on juhtunud Emajõe-äärse Jänese matkarajaga, mis tundus Tartule alguses küll kõva propaganda, kuid aja möödudes on järjest enam ja enam unustusse vajunud.

Tõsi, Vooremäe arendamiseks on plaanis moodustada sihtasutus, kus Tartu linn täiesti sees oleks – lisaks Haaslava, Ülenurme, Luunja ja Võnnu vallale ning Tartu suusaklubile.
Olemisest aga on vähe, kui olemist ei võeta kui oma asja ning kaasa lüüakse vaid mingil kujul.

Kaasa tuleb lüüa ihust ja hingest, täpselt samamoodi ihust ja hingest, nagu seda teevad tartlastest rahvasportlased Vooremäe tõuse võttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles