Jaht mõrvarile liitis politsei ja rahva

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reede päeval valvasid konstaablid Vedul tapetud 77-aastase Tiiu maja. Samal ajal kogusid kriminalistid toas asitõendeid.
Reede päeval valvasid konstaablid Vedul tapetud 77-aastase Tiiu maja. Samal ajal kogusid kriminalistid toas asitõendeid. Foto: Risto Mets

Neljapäeva õhtul Tartu vallas toime pandud õõvastav kuritöö pani politseinikud ning Tartumaa inimesed usinalt koostööd tegema. Pingutust saatis edu ning ööl vastu laupäeva oli veretöös kahtlustatav käes.


«Tänan kõiki neid tublisid Eesti inimesi, kes võtsid vaevaks politseid kuuldust-nähtust informeerida. Ilma nendeta oleksime selle teo avastamisest veel kaugel,» pöördus Lõuna prefektuuri kriminaalosakonna juhataja Vallo Koppel pärast kahtlusaluse tabamist avalikkuse poole.

Laupäeva esimestel tundidel pidasid politseinikud kinni Tartumaal elava 58-aastase kodakondsuseta mehe, keda on alust kahtlustada kahes Tartu vallas toime pandud tapmises.

Esialgu ei avalda prokuratuur täpsemalt, kuidas kahtlustatava tabamiseni jõuti. Teada on vaid see, et meedia kaudu edastatud üleskutse inimestele jagada sel õhtul nähtu kohta igakülgset informatsiooni kandis vilja.

Ajendiks rahamure

«Praeguseks kogutud info annab alust oletada, et mees oli rahalistes raskustes. Teod on toime pandud omakasu motiivil,» kinnitas Vallo Koppel.

Prokurör Margus Lellep lisas, et mehe elamises korraldati läbiotsimine. Kogutud tõendid viitavad sellele, et mehel olid suured võlad.

Kahtlustatu kodust leiti ka sularaha, kuid kas see raha on seotud kuritegudega, on Margus Lellepi sõnul veel vara öelda.

Kinnipeetu isikut hoitakse esialgu saladuses. Ka seda ei täpsusta prokuratuur, mis rahvusest mees on. Avaldatud on vaid asjaolu, et elukoht, kust mees eeluurimisvanglasse toimetati, kuulub kahtlustatule ning ta on seal elanud pikemat aega. Peale tema viibisid kinnipidamise ajal eluruumides ka tema hõimlased. Vastupanu mees politseinikele ei osutanud.

«Otsime tõmmut lühemat kasvu meest, kes liikus jalgrattal,» rääkis Vallo Koppel reede hommikul Vedul ühe talumaja hoovis. Samas majas tappis kurjategija eelmisel õhtul 77-aastase Tiiu. Enne seda oli tõenäoliselt sama mees surmanud naaberkülas Kobratus terava esemega pähe lüües 83-aastase Maimu.

Politseile tuttav

Pärast kinnipidamist selgus peagi, et mees pole seadusega kimpus sugugi mitte esimest korda.

Alles tänavu vabanes ta vanglast, kuhu ta oli sattunud alkoholijoobes autojuhtimise eest. Trellide taga on ta aga korduvalt olnud ka vägivallaga seotud kuritegude tõttu.

Kinnipeetule esitati pärast esmast ülekuulamist kahtlustus karistusseadustiku paragrahvi 114 punkti 3 järgi, mis käsitleb kahe või enama inimese mõrva.

Nende tegude eest näeb seadus ette 8–20 aasta pikkuse või kuni eluaegse vangistuse.

Pühapäeval otsustas Tartu maakohus võtta mehe kuni kuueks kuuks vahi alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles