Eesti Ulmeühing tähistas 20. sünnipäeva

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus tähistati Eesti Ulmeühingu 20. sünnipäeva. Pildil (paremalt) Mann Loper, Ove Hillep, Raul Sulbi, Veiko Belials ning J. J. Metsavana.
Tartus tähistati Eesti Ulmeühingu 20. sünnipäeva. Pildil (paremalt) Mann Loper, Ove Hillep, Raul Sulbi, Veiko Belials ning J. J. Metsavana. Foto: Veiko Kastanje

Laupäeval, 4. aprillil tähistati kirjanike liidu Tartu majas Eesti Ulmeühingu 20. sünnipäeva.

25. märtsil 1995. aastal asutatud Eesti Ulmeühingu sünnipäevale eelnenud üldkoosolekul valiti ühingu uueks presidendiks kirjanik Veiko Belials («Ashinari kroonikad», «Helesiniste Liivade laul», «Jumalate vandenõu», «Kogu maailma valgus» jne), kes ettekandeõhtul rääkis ühingu viimaste aegade tegemistest ning tulevikuplaanidest.

Ühing korraldab juba alates 1998. aastast Eesti ulmehuviliste iga-aastast kokkutulekut Estcon, mis nüüdseks on saanud nimeks ulmelise subkultuuri festival ning mis on algsest ulmekirjanduse-alaste ettekannete suveüritusest välja kasvanud kõikvõimalikes valdkondades (lisaks kirjandusele muusika, filmindus, mängud, kunst, taaskehastus jne) ulmega seotud ettevõtmiste kogumiks. Samuti antakse juba 1998. aastast mitmes kategoorias (parimad algupärased ja tõlkeromaanid, kogumikud, lühiproosa) välja Eesti ulmeauhinda Stalker.

Ulmeühingu esimene president Raul Sulbi («Eesti ulme antoloogia», «Sünged varjud», «Täheaeg», «Orpheuse Raamatukogu» jne) meenutas ühingu asutamisaegu ja esimesi tegevusaastaid, ulmefändomi teket ning ühistegevuse algust.

Kõnekoosolekule järgnenud raamatuesitluste vooru avas kirjandusfestivali Prima Vista raames toimunud ulmejutuvõistluse võitja Mann Loper («Meister ja õpipoiss»), kes tutvustas oma kirjastuses Tänapäev ilmunud esikromaani «Algus pärast lõppu», mis tuli Tänapäeva viimasel noorsooromaani võistlusel auhinnalisele 3. kohale.

Kirjastuse Fantaasia ulmesarja Orpheuse Raamatukogu 2015. aastakäigu esimest üllitist, Ray Bradbury kollaažromaani «Põrmust tõusnud» tutvustas sarja koostaja Raul Sulbi, kes seejärel esitles ka enda koostatud värsket ulmekogumikku «Täheaeg 14. Teise päikese lapsed».

Ulmeühingu häälekandja, veebiajakirja Reaktor toimetajad Ove Hillep ning J. J. Metsavana tutvustasid lõpetuseks väljaande viimase aasta parimate lühiproosapalade kogumikku «Tuumahiid 2: Toorium», mille avaldas samuti Eva Lutsu kirjastus Fantaasia.

Algas Stalkeri-küsitlus

Estcon 2015, kus antakse välja ka järjekordsed Stalkeri-auhinnad, toimub sel aastal 17.–19. juulil Jõgevamaal Udu talus. Aprilli alguses alanud Stalkeri-küsitlusel on veebi vahendusel võimalik osaleda kõigil ulmehuvilistel.

Varem on algupärase ulmeraamatu eest Stalkereid võitnud näiteks Veiko Belials, Indrek Hargla, Andrus Kivirähk, Leo Kunnas, Tiit Tarlap ja Siim Veskimees. Seekord kandideerib teiste seas auhinnale näiteks ka kahekordse ekspeaministri ja ajaloolase Mart Laari 1939. aasta võimalikku vastuhakku käsitlev alternatiivajalugu «Sügissõda I: Punane torm tõuseb».

Osale Eesti ulmeauhinna Stalker hääletusel!

Loe ka 2006. aasta Postimehe intervjuud kirjanik Veiko Belialsiga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles