Kulturismivõistluste võit läks üllatajale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eesti lahtised karikavõistlused kulturismis ja fitnessis. Meeste kulturismi absoluutseks võitjaks tuli nr. 26 Tanel Tamme.
Lõuna-Eesti lahtised karikavõistlused kulturismis ja fitnessis. Meeste kulturismi absoluutseks võitjaks tuli nr. 26 Tanel Tamme. Foto: Risto Mets

Lõuna-Eesti lahtistel karikavõistlustel kulturismis ja fitnessis sündis üllatus, kui meeste kulturismi absoluutseks parimaks osutus alles esimest korda lavale astunud mees.

Nagu tavaks, on Lõuna-Eesti lahtised karikavõistlused koht, kus suure tähelepanu all järelkasv ehk võimalus saada esimene lavakogemus. Seekordne võistlus kujunes aga päris suureks, õigupoolest oli see oma 105 osalejaga suurim kulturismivõistlus, mis Eestis kunagi peetud.

Teravaimad tipud, kellest nii mõnigi istus saalis enam kui poole tuhande pealise publiku hulgas, jätsid oma vormi saladuseks ning näitavad end arvatavalt kahe nädala pärast peetavail Eesti karikavõistlustel. Nooremad mehed näitasid aga juba täna, et nad ei kavatse Tallinna võistlustel kogenuimale midagi kinkida.

Nii jäi algajate kulturistide klassis lavale astunud Tanel Tamme vorm kohtunikele kohe silma. Taavi Kooviti käe all treeniv noormees ei andnud ka poseerimises midagi ära ning seistes absoluutarvestuse finaali järel kõrvuti parima vabakava teinud fitnessi maailmameistri Oleg Anissimoviga, kuulutati võitjaks just tema.

Osalejaid oli Tartust, Tallinnast, Valgast, Jõgevalt, Räpinast, Põlvast, Pärnust, Orissaarest ja mujalt. Esmakordselt esinesid ka välisvõistlejad. Neli sportlast saabus Leedust.

Mõõtu võeti viies erinevas kategoorias ning eraldi arvestused olid nii algajatele kui ka edasijõudnud sportlastele.

Kulturismis on eesmärgiks lihasmassi arendamine maksimaalseks, pidades seejuures silmas kõigi lihasgruppide proportsionaalsust. Parimaks nooreks-juunioriks algajate kategoorias tunnistati Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi esindaja Meinart Möls. Absoluutse noorte-juunioride võitja oli Siim Veri Tallinnast. Meeste kulturismi võitis Ivo Parveots Fitlife klubist.

Parimaks algajate vabakavaks hinnati Mart Lodi vabakava.

Klassikaline kulturism on võistlusala, mis sobib meestele, kes ei taha või ei suuda arendada kulturistidele omast suurt lihasmassi, kuid kes soovivad siiski omada atleetlikku ja esteetilist  muskulatuuri. Parim klassikaline kulturist oli fitnessi maailmameister Oleg Anissimov, kelle vabakava tunnistati ette arvatult ka kogu võistluse parimaks. Algajate parim oli Tanel Tamme Tallinnast, kes hiljem krooniti üllatuslikult kogu võistluste meeste absoluutvõitjaks.

Bodyfitnessi hindamise võtmesõnad on «tervis» ja «sportlikkus». Hinnatakse võistleja keha sportlikku välimust kui tervikut, sealhulgas lihaste arengut, kehaehituse tasakaalustatust ja proportsioone aga ka näo ilu, soengut, naha seisukorda. Arvesse võetakse ka võimet esineda enesekindlalt ja graatsiliselt.

Võistlejad sooritavad vabaseisud jalisaks ka T-kõnnaku. Võistlusriietuseks on värvilised kaunistatud bikiinid ja kontsaga kingad. Bodyfitnessi võitjaks tuli Tatiyana Pudovkina.

Bikini fitnessi puhul on liigne lihasmass, lihaste reljeefsus ja separatsioon veelgi enam vastu näidustatud, kui seda naiste fitnessi ja bodyfitnessi puhul. Võistlejad  kannavad vabalt valitud värvi ja tegumoega kaheosalist bikinit, sooritavad veerandpöördeid, keha hinnatakse seisangus eest, külgedelt ja tagantvaates. Selle kategooria absoluutsek s võitjaks krooniti  Regina Krukovskaja Tallinna Reval Spordist. Algajate parimaks tunnistati Jaanika Jelagina Myfitnessist.

Meeste rannafitness on ala, kus näidatakse meeste sportlikku vormi ja kehailu. Ei hinnata aga suurt lihasmassi, vaid mõõdukat toonuses muskulatuuri. Algajate osas võidutes ja tuli ka rannafitnessi üldvõitjaks Anton Kulikov. Edasijõudnute parim oli Siim Rässa.

Absoluutarvestuse parimad:
1 Tanel Tamme
2 Oleg Anissimov
3 Siim Savisaar
4 Siim Veri
5 Ivo Parveots
6 Edgar Udod
7 Sven Parveots
8 Taavi Taros

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles