Linnamuuseum avab näituse pallaslase varasemast loomeperioodist

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstiühing Pallas avab 17. septembril Tartu linnamuuseumis näituse «Enne valguse vaheaega», kus on väljas Pallase koolitusega maalija Varmo Pirgi (1913-1980) tööd Teise maailmasõja aegsest loomingust.



Praegune väljapanek kasvas sujuvalt välja eelmise sügise näitusest «Lõpetamata Pallas», mis tuletas meelde nende kunstnike tähelepanuväärset loomingut, kes eri põhjusil kunagi Pallast ei lõpetanud. Varmo Pirgi teosed tekitasid sääl nii mõneski vaatajas erilist huvi. Nüüd on võimalik näidata tema kujunemist kõrgtasemel maalijaks juba enne vangistamist 1945. aasta maikuus.

Varmo Pirk sekundeerib edukalt tollasele Endel Kõksi, Elmar Kitse, Lepo Mikko ja Herman Aunapuu loomingule, kinnitas linnamuuseumi teade.

Pirgi aine ulatub armastusest sõjani. Sõja kiuste, selle tõttu ja sellest hoolimata võis kunst olla rafineeritum ja armastus kirglikum. Pirk võib olla nii peen ja vahetu kujutaja kui ka mõjuv ja sisenduslik õhustikutekitaja. Tema motiivistik on mitmekülgne, talle pakuvad pinget figuuriseaded ja kohvikustseenid, aktimaal ja portree, loodus Hiiumaalt ja linnavaated Tartust.

Varmo Pirk sündis Smolenski kubermangus ja tuli koos perega Eestisse 1914. aastal. Ta õppis kunsti eri nimede all tegutsenud kõrgemas kunstikoolis Pallas aastail 1938-1944 ning Tartu riiklikus kunstiinstituudis aastail 1944-1945, kusjuures tema peamine õpetaja oli Aleksander Vardi.

Saksa ajal töötas ta ajalehe Postimees illustraatorina, aga joonistas ka teistele väljaannetele. Varmo Pirk vabanes Arhangelski oblasti vangilaagreist 1954. aastal ning asus esialgu Tartusse ja 1958. aastast Tallinna. Ta oli muuhulgas meie sõjajärgse abstraktse kunsti pioneere koos Valve Janoviga ja Ado Vabbe järel ning maalis ka teatridekoratsioone. Esimest korda esines näitusel 1939. aastal, mitmeid isiknäitusi on olnud Tartus ja Tallinnas.

Näituse teosed pärinevad nii Eesti kui ka Tartu kunstimuuseumist ning seitsmest erakogust.

Väljapanek linnamuuseumi alumise korruse saalis jääb avatuks 24. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles