Vargad virutasid kanada kuuski

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugused näevad välja kanada kuused.
Niisugused näevad välja kanada kuused. Foto: TPM

Iluaednikud, ettevaatust! Teie hästi juurdunud ning kenasti kasvu viskavad kanada kuused, jugapuud, elupuud või muud iludused on ohus, sest Tartus ja Tartumaal laastavad aedu vargad.



Viimati käisid iluaiandusele spetsialiseerunud vargad Tartu külje all Lemmatsis Rein Laidna suvilas.

«Vargad leiavad kõik üles,» ohkas eile kõrvalises kohas asuvas suvilas kartuleid võtnud Rein Laidna. «Kes teab, kes siin käib. Mõni tuleb linnast siia viina võtma, mõni koeri jalutama. Rahvas muudkui liigub, keda sa oskad kahtlustada.»

Pikanäpumehed tegid krundi serva päikese eest varjulisse kohta istutatud kanada kuuskedega puhta töö, kaasa viidi kõik kümme kena puud. Turul küsitakse peremehe sõnul nii suure kanada kuuse eest 400–500 krooni tükist.

Kas tellitud vargus?

Vargad tegutsesid selles suvekodus ööl vastu reedet, 10. septembrit. «Naabrid ei näinud ega kuulnud midagi,» rääkis peremees. Rein Laidna kutsus politsei, aga erilist usku tal oma kuuskede leidmisse pole. «Heina peale ju jälgi ei jää ning kriminalistid sellist asja uurima ei tule,» ütles ta.

Varaste pärast on tulnud politseis käia ka Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) Tartu puukooli juhatajal Andres Tuvil. «Tänavu on vargad käinud meil neli raksu,» rääkis Andres Tuvi. «Iga kord võeti ainult jugapuid. See punt käib meil vargil tellimuse peale, keegi teeb hekki.»

Minema on viidud oma paarsada jugapuud: ühel korral võtsid vargad näiteks ligi 60, teine kord oma 80 jugapuud. Viimati laastati puukooli paar nädalat tagasi, kui viidi minema ligi 40 jugapuud.

«Nad on asjatundlikud, kuumaga vargile ei tuldud, sest siis ei lähe taimed kasvama,» ütles Andres Tuvi. «Ja nad on kõvad töömehed. Nad kaevavad puud suure mullapalliga välja ja tassivad need siis eemale jäetud autoni. Rassimist on palju.»

Kahju on need «kõvad töömehed» teinud omajagu, sest Tartu puukoolis maksab pontsakas jugapuu 200 krooni.

Puul pole registrimärki

Ihaste puukoolist varastati kevadel 16 elupuud. «Olime need just välja kaevanud, hommikul pidi klient järele tulema, aga hommikuks oli luku kett läbi lõigatud ja elupuud olid läinud,» rääkis Ihaste puukooli juhataja Vahur Tiideberg. «Taimed ei maksa nii palju, et peaks vargile tulema. Aga midagi pole teha – vargad on olnud enne meid ja jäävad ka pärast meid.»

Politseisse ta ei pöördunud, sest taime kuuluvust on väga raske tõestada.

Ilupuude ja istikute vargused on tõesti väga raskelt avastatav kuritegu, sest puudel pole registreerimismärki, tunnistas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Agu Lall. Ta lisas, et politsei tegeleb varastatud puude otsimisega.

«Kui kellelegi pakutakse odavalt ilupuid müüa, tuleks vaadata autonumbrit ja sellest politseile teada anda,» soovitas ta. 

Veidramaid vargusi viimase kuu jooksul

21. augustil tungisid 20- ja 22-aastane mees ning 15-aastane neiu Jõgevamaal Torma vallas sisse talumajja, kust üritasid varastada voodipesu, kahte pikendusjuhet, raadiot ja termost. Politsei pidas vargad kohapeal kinni.

23. augustil murti Tartus sisse ühte Põllu tänava korterisse. Lähemal uurimisel selgus, et midagi ei varastatudki.

23. augustil varastati Tartus Muru tänaval seisnud sõidukilt MB taksoplafoon maksumusega 1200 krooni.

6. septembril avastati, et Haaslava vallas Koke külas on töökoja territooriumilt varastatud puidukoorimisliin VK-16. Kahju on 76 000 krooni.

Ajavahemikus 6.–10. septembrini murti Tartus sisse Niidu tänava majja ja varastati diivan. Kahju on 1675 krooni.

Ajavahemikus 2.–11. septembrini varastati Rõngu vallas Käärdi alevikus Mesika tänaval 30 ruutmeetrit terrassilaudu.

11. septembril varastati Tähtvere vallas Ilmatsalu alevikus parkimisplatsilt üle 20 tonni killustikku. Kahju on 6000 krooni.

Ajavahemikus 8.–13. septembrini varastati Tartus Raja tänava psühhiaatriakliiniku patsientide garderoobist patsiendile kuulunud kohver koos toiduainete ja alkoholiga. Kahju on 2290 krooni.

Kuu aja jooksul on Tartust ja Tartumaalt varastatud 40 jalgratast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles