Kohus saatis alaealisele amfetamiini süstinud mehe vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Priit Simson

Tartu maakohus tunnistas eelmisel nädalal Gerd Tamme (32) kokkuleppemenetluses süüdi kehalises väärkohtlemises, alaealisele narkootilise ja psühhotroopse aine ebaseaduslikus manustamises ning vargustes.

Kersten Õkva (34) tunnistati sama otsusega süüdi varguses ja Egert Lutsberg (29) vargusele kaasaaitamises, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Gerd Tammele mõistis kohus kolmeaastase vangistuse, millest eelvangistuses on ta juba ära kandnud viis päeva. Mõistetud karistusest peab ta aga kohe ära kandma kolm kuud. Ülejäänud vangistus mõisteti talle kolmeaastase katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Muuhulgas ei tohi Tamm käitumiskontrolli ajal tarvitada narkootikume.

Õkvale mõisteti viiekuune tingimisi vangistus üheaastase katseajaga. Lutsbergile mõisteti kahekuune vangistus, kuid koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud kandmata karistusega peab ta kandma kuue kuu pikkuse vangistuse, mis asendati aga 180 tunni üldkasuliku tööga.

Süüdistatavad peavad kannatanutele hüvitama viimastele tekitatud kokku 759-eurose kahju. Menetluskulude katteks peab Tamm tasuma 751 eurot, Õkva 1001 eurot ja Lutsberg 401 eurot.

Tammele esitatud süüdistuse järgi süstis ta mullu ööl vastu 23. septembrit alaealisele tüdrukule veeni amfetamiini, torgates teda korduvalt süstlaga ning tekitades sellega valu ja suured verevalumid mõlemale käele. «Tõenditest  selgub, et tüdruku kokkupuude narkootiliste ainetega ei olnud esmakordne, kuid see ei vähenda ega välista täisealise isiku vastutust,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajus.

Lisaks sellele süüdistatakse Tamme varavastaste kuritegude toimepanemises. Eelmise aasta augusti lõpust kuni selle aasta 9. veebruarini pani Tamm toime kokku üheksa vargust. Peamiselt Tartus Turu, Sõbra, Jaama ja Võru tänaval asuvates toidupoodides.

Lisaks varastas ta erinevaid esemeid Valgamaal Otepää vallas Nüpli külas asuvast garaažist, mille uksed ei olnud lukustatud ning Rebase tänaval asuva hotelli viienda korruse toast, kuhu süüdistatav sisenes tuulutusasendisse jäetud akna kaudu. Viiendale korrusele sai ta mööda rõdudel olnud tuletõrjeredeleid ronides.

«Ärge jätke võtmeid väljapoole ega akent või rõduust tuulutusasendisse, kui te lahkute, isegi mitte viiendal korrusel,» märkis prokuröri abi Jane Pajus.

Kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendid kinnitavad, et garaažist ja hotellist varastas süüdistatav koos Õkvaga. Hotellis aset leidnud vargusele kaasaaitamises sai süüdistuse veel Lutsberg.

Prokuröri abi lisas, et kolmest süüdistatavast kahel on kehtivad kriminaalkaristused. Gerd Tamm viibib kohtu loal vahi all alates 10. veebruarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles