Pildid: sajad tartlased mälestasid küüditamise ohvreid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskpäeval kogunes hulk tartlasi «Rukkilille» mälestusmärgi juurde Pepleri tänaval mälestama neid enam kui paarikümmet tuhandet kaasmaalast, kes viidi siberisse 1949. aasta märtsiküüditamistega. Leinati ka teisi, kes langesid võitluses Eesti vabaduse eest.

Lilli ja küünlaid tõid ausamba juurde nii need, kes mäletavad neid koledaid aegu isiklikult ja õudusi kuidagi unustada ei saa kui ka nooremad, kes on ränkadest üleelamistest kuulnud oma lähedastelt.

NSV Liit oli sõja võitnud, kuid ikkagi otsustati korraldada küüditamine, et veel kord terroriseerida sõjas räsitud rahvast. See oli täiesti arusaamatu inimsuse vastane kuritegu, hindas olnut Eesti vabaduse eest võitleja ja endine poliitvang Enn Tarto. Siberisse saadeti üle 20 000 inimese. Osad pääsesid, sest nimekirjades oli küüditatavaid tegelikult isegi 30 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles