Direktor ajas segamini enda ja kooli rahakoti

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimees kirjutas Tartu kutsehariduskeskuse juhile esitatud süüdistustest esimest korda 27. septembril 2012. Hiljem ka sama aasta 9. oktoobril ning esimesest kohtuotsusest 30. juunil 2014.
Tartu Postimees kirjutas Tartu kutsehariduskeskuse juhile esitatud süüdistustest esimest korda 27. septembril 2012. Hiljem ka sama aasta 9. oktoobril ning esimesest kohtuotsusest 30. juunil 2014. Foto: TPM

Hiljuti Tartu kutsehariduskeskuse endise direktori Andrus Kompuse ja endise haldusjuhi Mati Rammuli kohta jõustunud süüdimõistev kohtuotsus võiks kuuluda kõigi välislähetuses käivate riigiametnike lektüüri.

Detailselt kirjeldatud juhtumitest toimikus, millega saab tutvuda Tartu maakohtus, võib igaüks teha omad järeldused, mil moel käitudes on maksumaksja raha kasutamine reisimiseks põhjendatud ja millisel moel mitte.

Tartu linnale kuuluva kutsehariduskeskuse tolleaegse direktori finantstehingud sattusid kriitika alla 2012. aasta augustis, mil valmis linna sisekontrolliteenistuse audit. Teenistus tuvastas, et ajavahemikus 2011–2012 sidus Kompus vähemalt neljal korral isiklikud huvid töölähetusega.

Kohtutoimikus on pikemalt lahti kirjutatud neli probleemset väliskomandeeringut.

Neist esimene leidis aset 2011. aasta jaanuaris, mil Andrus Kompus ja kooli tolleaegne haldusjuht Mati Rammul sõitsid Saksamaale ja Austriasse tutvuma sealsete ametikoolidega. Reis ebaõnnestus, seda kinnitas koolijuht ka hilisemas aruandes. Küll aga õnnestus igati Austrias Dolomitenlaufi maratoni 42-kilomeetrine klassikasõit, milles mõlema mehe ajad kenasti kirja said.

Hiljem tuvastas uurimine, et majutuste broneeringud ja suusamaratoni stardimaksud olid meestel tasutud ammu enne seda, kui kohalike koolidega püüti kokku leppida kohtumisi. Ametikoole lõpuks ei külastatudki, leiti süüdistuses.

Märtsis 2011 osales Kompus väidetavalt Soomes Oulu ametikoolis koosolekul, kus arutati õpilasvahetuse küsimusi. Uurijates tekitas aga nõutust, et reis algas reedel ja lõppes pühapäeval. Süüdistatav ise märkis ülekuulamisel, et lähetused tihti algavad ja lõpevad nädalavahetusel. Kui talt aga päriti, miks ta ööbis samal reisil Oulu linnast 227 kilomeetri kaugusel, nõustus ta, et osales tõepoolest Vuokatti Hiihto suusamaratonil.

2012. aasta jaanuaris läkitas linna haridusosakond Kompuse Saksamaale Stuttgardi messile ning tutvuma Lindau ametikooliga. Nädalavahetust kasutas direktor taas suusatamiseks, osaledes Stuttgardist 260 kilomeetri kaugusel Lõuna-Saksamaal König Ludwig Laufi suusasõidul.

Pikemalt loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles