Galerii: ülikool tunnustas Ene Ergmad Skytte medaliga

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalm andis täna õhtul Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis emeriitprofessor akadeemik Ene Ergmale üle Skytte medali.

Medaliga väljendus tunnustus Ene Ergmale selle eest, et ta on kaasa aidanud nende põhimõtete edasikestmisele, millest 1632. aastal Academia Gustaviana avaaktusel rääkis Johan Skytte.

Et academia oleks praegustele ja järeltulevatele põlvedele tarkuse templiks, osaduse asupaigaks, vooruse elukohaks, kunstide kindluseks ja kõigile teadlastele avatud kohaks, et see oleks igaviku kantsiks ja kaitstud sissekäiguks kõigile inimestele ja rahvastele päikese all.

Ene Ergma tänas südamest au eest, mis talle on osutatud ning pidas tänutäheks ettekande, kus jagas oma mõtteid Eesti kõrghariduse arengust. Ta väljendas suurt muret selle pärast, et aina rohkem ja rohkem kohtab riigikogus ja paljudel elualadel inimesi, kes on kõrgkoolis omandanud vaid bakalaureuse astme.

«Kas see on küllaldane,» küsis Ergma, tuletades meelde bakalaureuse- ja magistriastme definitsioone. Neist esimene tähendab üldteadmiste täiendamist ja töö alustamiseks end ette valmistamist ning alles teine annab iseseisvaks tööks vajalikke, tõeliselt erialalisi oskusi.

Tartu Ülikooli füüsika instituudi dotsendi Mart Noorma ütles pidulikul sündmusel oma ettekandes, et kõik on ju ainult usu küsimus. Ning tänas Ene Ergmad noortele just niisuguse usu andmise eest, mis neid on veennud, et Eestil on oma roll maailma helge tuleviku kujundamisel, kuna just Ene Ergma oma pühendumisega on aidanud Eestil kasvada kosmoseriigiks.

Ettekandega esines ka Tartu observatooriumi vanemteadur astronoomiadoktor Tõnu Viik.

Skytte medal on Tartu ülikooli autasu riigi- või ühiskonnategelasele, kes on Tartu ülikooli senati hinnangul viimastel aastatel aidanud kõige enam kaasa Tartu ülikooli ja Eesti kõrghariduse arengule.

Johan Skytte oli Rootsi ühiskonna- ja riigitegelane, kelle initsiatiivil 1632. aastal Tartusse Academia Gustaviana asutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles