Tigutorn alistus raskelt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi nagu Läti raha. Tigutorni tippu jõudes oli nii mõnigi päästjate üle-eestilisest võistlusest «Kõrghoone kuningas» osavõtja end sõna otseses mõttes pildituks jooksnud. Sarnaselt teistega ka Marko Pällo.
Läbi nagu Läti raha. Tigutorni tippu jõudes oli nii mõnigi päästjate üle-eestilisest võistlusest «Kõrghoone kuningas» osavõtja end sõna otseses mõttes pildituks jooksnud. Sarnaselt teistega ka Marko Pällo. Foto: Sille Annuk

«Ei-ei, enesetunde pärast ma seda küll ei tee, enesetunne pole sugugi hea,» kinnitas tallinlanna Anneli Ambel vahetult pärast seda, kui ta oli tõusnud 17-kilogrammist päästevarustust kandes Tigutorni 22. korrusele.


Ometi meelitas üsna omalaadne võistlus starti nii Ambeli kui tema 86 konkurenti. «Üks kord aastas on seda teha päris vahva,» lisas sitke neiu pisut hinge tõmmanuna. Ajaga 3 minutit ja 27 sekundit saavutas ta naiste arvestuses kolmanda koha.

Lihtsalt selline tulemus ei tule. Ambel on tegelenud lapseeast saati suusatamise ja orienteerumisega. Ehk tulnuks tulemus paremgi, kuid nädalavahetusel orienteerumise Eesti meistrivõistlustel osalemine oli veel jalgades, tõdes ta.

Naisi võistles Tigutornis peale tema veel üheksa. Teiste seas ka ETV saatejuht Anu Välba.

Omas tempos

Esimesena tõttas Tigutorni vallutama Valgamaa päästja Alor Kasepõld. Päris päästmisel on peale hapnikuballooni, tulekindla jope ning kiivri tarvis kanda ka kustutuspükse ja spetsiaalseid kindaid, rääkis mees. «Täisvarustus on raskem  paar kilo kindlasti,» ütles ta.

Kõrge elumaja ülakorrusele jõudmisel pidas Kasepõld tähtsaks omas tempos püsimist. Konkurentide järgi tempot valida ei saavat. Olulisem pidi olema oma jõu jagamine korruste vahel. Samas möönis mees, et oleks meeleldi startinud ka hiljem. «Ebaõnn loosimisel,» muheles ta.

Mullu korraldati kõrghoone kuninga võistlus Tallinnas Swissôteli büroohoones, millel on 30 korrust. Tigutorn on sellest küll pisut madalam, ent trepid jooksmiseks keerukamad, kinnitasid korraldajad.

Trepišahti sügavusest kostis üha tugevnevat hingeldamist. Peagi ilmus nähtavale ka kellegi käsi. Sellesama käe lõi 22. korrusel vastu seina Kunda päästekomando esindaja Raigo Urbanik.

«Maja oleks pidanud varem tundma õppima,» tunnistas mees pärast jooksu. Tema sõnul tekitas kitsas koridoris kõige rohkem segadust teadmatus, millal võistlusrada otsa saab. Kõige raskem oli tema hinnangul joosta viiendast korrusest viieteistkümnendani. Edasi immitses ülaltpoolt hingamisteedesse värskemat õhku.

«Esimest korda vaatasin korrusenumbrit 16. korrusel. Nii palju veel!» kirjeldas Urbanik oma emotsioone.  

Väledamad mehed olid aga alles tulemas. Teist aastat järjest krooniti kõrghoone kuningaks Põhja-Eesti päästekeskuse Pirita komando esindaja Denis Danilkin ajaga 1.59,6. Tema oli ka ainus mees, kes suutis 374 trepiastet läbida ainsana alla kahe minuti.

15 kõige kangemat

Samal ajal, kui suur osa huvilistest veel Tigutorni treppe vallutas, katsusid 15 parimat rammu juba teiste alade kallal, et selgitada endi seast 2010. aasta parim pritsumees.

Iga maakond sai välja panna ühe osaleja.

Veel võisteldi voolikuvedamises, 80-kilose mannekeeni läbi tunneli viimises, haamriharjutuses, hüdraulika ühendamises ja transpordis ning lafeti vedamises. Päästjate lafett on alus tavapärasest märksa jämedama voolikuga, mida kasutatakse näiteks tööstushoonete kustutamisel.

Üks päästeharjutus võeti ette ka vee peal. Algul oli plaan korraldada see Emajõel, kuid eile hommikul avastasid korraldajad, et jõekallas on liialt taimi ja prahti täis ning mehed pidid aja peale päästealusel kahlama Anne kanalil.

«Vesi polegi nii hull,» hindasid päästjad veetemperatuuri. Aluse liikumist vees segasid pisut tuul ja laine.

Parimaks pritsumeheks tunnistati pärast pikka võistluspäeva Toomas Stroo Tartu päästekomandost. Võistkondlikult sai esikoha Valgamaa päästeosakonna võistkond.

Kõrghoone kuningas
1. Denis Danilkin, 1.59,6 (Tallinn)
2. Siim Rikolas, 2.07,4 (Rakvere)
3. Harpo Stroo, 2.09,9 (Tallinn)
• Parim tartlane oli Toomas Stroo, kes sai viienda koha ajaga 2.14,7.
• Parim naine oli Dagi Dor­­bek Tallinnast (3.14,4).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles