Seli Tartu hotelli ehitus paisus lubatust suuremaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirogovi platsi kõrvale plaanitava hotelli kavand.
Pirogovi platsi kõrvale plaanitava hotelli kavand. Foto: Allianss Arhitektid

Neinar Selile kuuluv ettevõte OÜ Toomemäe Kinnisvara rajatava Ülikooli 14 hotelli ehitusel toimuv nõuab uut ehitusluba, sest hiljutise tegevusega mindi üle projektis lubatud piiride.

Möödunud aastal aset leidnud ehitustegevus ei vastanud ehitusloa aluseks olnud projektile - maapinda süvendati suuremal alal ja sügavamalt, lammutati vana hoone säilima pidanud otsamüürid. Selle peale otsustas muinsuskaitseamet 13. jaanuaril lubada vana hoone otsaseinte ülesehitamise uues materjalis ja konstruktsioonis, selgub Tartu linnavalitsuse päevakorrast.

«Me muutsime ruumiprogrammi. Mahud kasvasid pisut, tegime projekti 10 tuba juurde ja muutsime korrustevahelist loogikat. Sellest tulenevalt oli meil vaja uus ehitusluba taotleda,» ütles Toomemäe Kinnisvara juhatuse liige Ain Tammvere BNS-ile. «Ei ole mingit seadusevastast või kriminaalset tegevust. Ei ole mingit omaloomingut. Ei ole kohaliku omavalitsusega vastuollu mindud. Me lihtsalt otsustasime, et meil on vaja muuta projekti.»

Süvendit rajades mindi pisut kõrgusmärgist allapoole, tõdes Tammvere. «Mis puudutab otsamüüre, see on väga keeruline küsimus, millele ühest vastust ei olegi. Osa tuli sealt eemaldada, et teha teatud ehitustegevusi, mis olid samamoodi projektis kirjas.»

Tammvere sõnul eemaldatud otsaseinad kuidagi olulised ei olnud. «Lihtsalt ühes joonises olid need otsaseinad olemas, sealt tekkiski selline tõlgendamise küsimus. Pigem kui neid jooniseid tehti, ei mõeldud väga palju kuidas neid töid teha. Algselt oli plaanis ehitustöid seestpoolt väljapoole teha, aga ohutustehnika reeglit järgides oleks see äärmiselt keeruline. Selleks, et tagada ohutus ja säiliks peafassaad ning ei tekiks liikumisi naaberhoone suhtes, tuli teatud hoone osad teisaldada.»

Ülikooli 14 krundile ehitatakse neli pluss tärniga hotelli, kuhu tuleb muu hulgas kuni 14-kohaline spaasviit, restoran ja keldrikorrusele üritustekeskus. Parkimine lahendatakse majasisese garaažiga. Investeeringu suurus on kõik kokku suurusjärgus 10 miljonit eurot ja esialgsete plaanide alusel peaksid ehitustööd lõppema tuleva aasta aprillis või mais, rääkis Tammvere.

Ehitus Ülikooli 14 krundil algas möödunud juulis, kui Ehitustrust AS alustas süvendi toestamist ja vundamendi rajamist. Viiekorruselise hoone ehitusalane pind on 1115 ruutmeetrit ning hoone suletud netopind 4800 ruutmeetrit, selgus hotelli asendiplaanist.

Ülikooli 14 hotelli rajamiseks loodud Toomemäe Kinnisvaral oli 2013. aasta lõpu seisuga bilansis kinnisvarainvesteeringuid 1,4 miljoni euro väärtuses. Pikaajalisi laenukohustusi oli ettevõttel 924 000 euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles