Galerii: Tartu kesklinn muutus lumiseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talv taandus linnast juba nädalate eest ja tuul keerutab tänavatelt tolmu. Seda harjumatum on näha kesklinnas suurt kogust valget lund, mis paistab päikese käes nii erevalge, et seda on raske vaadata.

Veoautod veavad Tartu kaubamaja kõrvale Küüni tänavatele koormate kaupa lund nii Emajõe äärest kui Otepäält, kuhu seda on võistluste tarbeks kogutud. Lumehunnikute otsas annab traktorile gaasi Tartu maratoni rajameister Assar Kütt. Möödujad pööritavad silmi ja kratsivad kukalt. Inimestele pole suusavõistluse toimumine vist tõesti kohale jõudnud, tunnistavad pealtvaatajate tribüüne püstitavad Tartu suusaklubi liikmed, kelle käest küsitakse praegu pidevalt, mida nad seal teevad.

Et öö pakkus külmakraade, on lootust, et rada püsib homseni ilus. Pisut kippus kunstlumi raja servadest Päikese mõjul siiski sulama.

Tartu üks peatänavaid muutub aga juba pärastlõunaks maailmaklassi sprindirajaks, kus homme asuvad 100 meetri suusasprindi maailmarekordi nimel heitlema paljud selle ala tipud. Täna õhtupoolikul saavad rada proovida Tartu noored suusatajad. Homme kell 11 algab aga maailmarekordi püüdmine.

Viimasel samalaadsel võistlusel 2013. aastal püstitas venelane Gleb Retivykh klassikatehnikas 100 meetri suusatamise maailmarekordi 12,65. Seda aega püüavad kärpida norralane Timo Andre Bakken, soomlased Toni Ketelä, Anssi Pentsinen, Lasse Paakonen ja Kalle Lassila ning šveitslane Philipp Spiess. Kohal on ka Eesti suusaparemik ja mitte ainult suusatajad. Võistlustulle astub näiteks ka 2014. aastal aerutamise MMil üheksanda koha saanud Kaspar Sula.

Kaubamaja kõrvale rajatavale suusaareenile tuleb kõrvuti kuus klassikarada. Lumega tuleb katta tegelikult pikem ala kui distants, sest kusagil peavad suusatajad ka pidurdama. Nii saab 25 sentimeetri paksuse lumekihi umbes 135 meetri pikkune ala.

Kui võistlused läbi, siis saab lumi juba uue otstarbe. Nimelt ehitavad Tartu kunstikooli õpilased suusaareeni lumest kauni lumelinna, kus kui ilm lubab, saab lustida algaval koolivaheajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles