Graniitsillutis imeb mustust kui käsn

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeplatsi õuekohvikutes on kõnnitee graniitplaatidel arvukalt plekke, kuid nii kohvikupidajad kui ametnikud tunnistavad, et neid ära pesta on väga keeruline.
Raeplatsi õuekohvikutes on kõnnitee graniitplaatidel arvukalt plekke, kuid nii kohvikupidajad kui ametnikud tunnistavad, et neid ära pesta on väga keeruline. Foto: Sille Annuk

Kuigi Tartu linn nõuab raeplatsi õuekohvikupidajailt, et need peavad hoidma tänavasillutise puhta, möönavad ka linnaametnikud, et Hiinast toodud odavate graniitplaatide puhastamine on tõeline katsumus.


Ametnikud ja ka kohvikutöötajad nendivad, et graniitplaatidest kõnniteed kahel pool Raekoja platsi on poorsest materjalist ja imavad mustust nagu käsn. Ühtviisi hästi jäävad sellele plekid maha loksunud supist, jäätisest, suitsukonidest või näiteks süljelärakatest.

Tartu ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau rääkis, et pärast laadal mustikate müümist olid plekid tükk aega näha.

Kolme aasta eest läks ühel müüjal ümber õli täis fritüür. Hoolimata vihmadest ja lumesulaveest on plekk endiselt alles, kõneles Blumenau. Ta meenutas, et pärast seda õnnetust palusid nad õlipleki koristamiseks abi puhastusfirmast, kust aga vastati, et sellest lahti niikuinii ei saa ja pole mõtet hakata kulutama maksumaksja raha tulemuseta töö peale.

Kallis kokkuhoid

Pärast seda vahejuhtumit pole linn enam ühtki toitlustajat fritüüriga platsile lubanud.

Blumenau kinnitas, et tänavakohvikupidajatel on kohustus kohvikuala koristada ja ka plaate leeliselise pesuainega pesta, ent kahjuks see ei aita.

Lokaali Suudlevad Tudengid ja pubi Sõprade Juures tegevjuht Sirle Sõstra nentis, et nende kogemuse järgi ei anna kohvikuesise nühkimine tulemust ja peaks linnavalitsuselt küsima, mis kaalutlustel just sellised plaadid valiti.

Reedel rõõmustas ta, et aine, mis plaadid ära puhastab, on leitud. Vähemasti katsetamine näitas head tulemust. Sellise aine leidis puhastusfirma Kendra, mille kvaliteedijuht Helve Tüür lausus, et aine, millest abi loodetakse, on tugevalt leeliseline Teho 100.

Põhjalik pesu võetakse nende kahe söögikoha ees ette niipea, kui teistelt objektidelt järjega raeplatsile jõutakse. Ilmselt tähendab see, et õuekohvikuhooaja lõpuks.

Blumenau lausus, et pisut vähendab raeplatsi plekkide silmatorkamist graniitplaatide üldine määrdumine, need tuhmuvad sisseimbunud mustusest.«Odav variant ei pruugi olla meile odav. See võib minna kokkuvõttes väga kalliks,» nentis Blumenau.

Nanotehnoloogia appi

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et linn plaanib raeplatsi välimuse parandamiseks katsetada nanotehnoloogilist ainet, mis seda müüva Läti firma teatel on mustust tõrjuv. See tähendab, et maha pudenevad toidujäägid ei saa kivisse imenduda. Siiski on seda Nanopooli nime kandvat ainet plaanis katsetada esialgu ainult väikesel pinnal.

Tartu haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg kinnitas, et selline plaan tõesti on, aga parasjagu on käsil kibe talveks valmistumine ja suvine teema tuleb võtta käsile, kui kiire möödas.

Tammeorg oli selle aine laiema kasutuse suhtes mõnevõrra skeptiline, osutades, et raeplatsi pindala on suur, aine kallis ja linna eelarve piiratud. «Kindlasti me uurime, iseküsimus, kas see aine meile taskukohane on,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles