Ikoonidega saab tutvuda ja sealsamas kursusel õppida neid tegema

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikoonide näitus on avatud Tartu ülikooli peahoones tegutsevas kunstimuuseumis 30. oktoobrini.
Ikoonide näitus on avatud Tartu ülikooli peahoones tegutsevas kunstimuuseumis 30. oktoobrini. Foto: Kristjan Teedema

Täna kell 17.15 toimub Tartu ülikooli kunstimuuseumis taaskordne kunstikolmapäev. Sel korral räägib muuseumi ikoonikogu hoidja ning näituse «Ikoonide inimlik ja jumalik maailm» kuraator Külli Valk ikoonitraditsioonist ja pühapildi olemusest.

«Kunstikolmapäeval tuleb juttu sellest, kust on alguse saanud ortodoksia traditsioonile omane ikoonikunst ning millistest reeglitest see lähtub,» ütles Külli Valk. «Räägime ka esimeste Jumalaema ja Kristuse ikoonide eeskujudest, vaatleme peamisi Bütsantsist pärit ikoonitüüpe ning uurime, mille poolest erinevad need Euroopa kunstis loodud madonnapiltidest.»

Enne loengu algust on kõigil võimalik ikooninäitusega tutvuda omal käel. Järgmine kunstikolmapäev on 15. aprillil kell 17.15, mil Eesti kirjandusmuuseumi teadur Andreas Kalkun räägib teemal «Ikoonid ja seto usuelu».

Praegu on soovijail viimane võimalus end kirja panna tasulisele ikoonimaalikursusele, mis algab laupäeval. Külli Valgu teatel selgitatakse kursusel ikonograafia traditsioone ja õpetatakse ikoonimaali tehnikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles