Miks peab ID-piletiga õpilane tõestama oma staatust?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-pilet hakkab mittetallinlastele olema pealinna ühistranspordis kallim kui tallinlastele.
ID-pilet hakkab mittetallinlastele olema pealinna ühistranspordis kallim kui tallinlastele. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht.

Miks peab ID-piletiga õpilane Tartu linnaliinibussis soodustuse õigust tõendama õpilaspiletiga, kui seaduse järgi on koolikohuslased põ­­hihariduse omandamiseni kõik 7–17-aastased õpilased?


Vastab Tartu linnavalitsuse bussinduse spetsialist Madis Oona:

Seda tuleks küsida menetlusteenistusest, kuidas suhtub piletikontroll sellesse, kui õpilaspiletit ei ole kaasas. Seadused ja määrused on kõvemad kui volikogu õigusaktid. Seadus räägib, et soodustuse õiguse olemasolu tuleb tõestada teatud dokumentidega.

Vastab Tartu menetlusteenistuse juht Marek Ranne: Menetlusteenistus ei ole välja töötanud volikogu määrust, mis kehtestab hinnad ja ütleb, milliste dokumentide alusel soodustus kehtib. Augustist saab menetlusteenistus elektroonilise seadme abil, millega kontrollitakse ID-pileti olemasolu, teha päringuid Eesti hariduse infosüsteemi (EHIS), et saada teada, kas kontrollitav on tudeng või õpilane. Minu teada ei saagi õpilase ID-piletit osta isikule, kes ei ole EHISe nimekirjas.
ID-pileti omanik peab bussisõidul isikut tõendavat dokumenti kaasas kandma, et isikusamasust tuvastada.

Mis sobib?

ID-kaart, pass või muu dokument, et saaks kindlaks teha, et isik ütleb just enda isikukoodi. On olnud juhtumeid, kus lauldakse ette sõbra isikukood.
Kas õpilaspiletit siis ikkagi pole soodustuse saamiseks enam vaja kaasas kanda?

Minu arusaamise kohaselt on nõue formaaljuriidiliselt olemas – et see peab olema kaasas ja vajaduse korral esitatav, kuid selle puudumise eest karistust ei kohaldata. Kui sõitjal ei ole ühtki dokumenti kaasas, aga on sooduspilet, siis isikusamasuse tuvastamiseks kutsutakse ta bussist maha.

Riiklikud isikut tõendavad dokumendid on päris kallid soetada, kas väikese lapse puhul piisab soodsama ID-piletiga sõitmiseks üksnes õpilaspiletist?

Õpilaspiletist piisab.

Ka Tartu sotsiaalabiosakonnast tasuta sõidu õiguse saanud linlased ei pea soodustuse õigust andvat dokumenti kaasas kandma. Peaasi on võimalus isik tuvastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles