Kultuuriminister üllitas neiupõlvenime all raamatu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna esitles kirjastus SE&JS Tartus Athena keskuses mõistujuttude kogumikku «Rahva eesel», milles ilmunud tekstid kogus kokku Laine Randjärv. Teose autor ise põhjendas neiupõlve nime kasutamist sooviga eristada poliitiku- ja loometööd.


Kultuuriminister Laine Jänes kinnitas Tartu Postimehele, et kogumiku autor on tõepoolest tema. Neiupõlvenime kasutab ta aga raamatus seetõttu, et selle väljaandmine ei ole mitte kuidagi seotud tema poliitikukarjääriga. «See ei ole poliitiline esinemine,» lisas ta raamatuesitlusest rääkides.

Passis kannab kultuuriminister enda sõnul jätukvalt nime Jänes.

«Rahva eesel» on mõistujutt, mis on kulgenud muutumatul kujul läbi tuhandete aastate. Kokku läbi 26 sajandi, sõnas kirjastuse SE&JS juht Sirje Endre. «Kuigi lugu on sisult ülimalt lihtne, on seal kirjas maailma võib-olla suurim tarkus: ole loomulik ja aus ning mõtle alati oma peaga, siis on kerge oma eluteel edasi astuda.»

Raamat sisaldab kahtteist mõistujuttu ning ühendab lood möldrist, poisist ja eeslist, kes lähevad koos rahva lakkamatu hurjutamise saatel läbi külade. «Need on lood, mis on eelkäijaiks paljudele kõnekäändudele ja ütlemistele, mida erinevas kontekstis kohtame pea iga päev.

Olenemata ajastust on valmimeistrid alati tunnetanud inimeste tahet olla oma tegude ja olemisega kõigile meele järele, kuid see võib luua rumalaid olukordi ja pärssida arengut

Mõistujuttude kõrvalt leiab kümneid pilte, mille on joonistanud, maalinud ja meisterdanud kümme kunstnikku Loovala kunstikooslusest. Illustratsioonide autoreiks on Ines Erlemann, Kaupo Holmberg, Kaija Kesa, Jaan Mass, Kadi Pajupuu, Marilyn Piirsalu, Monika Plaser, Lembe Ruben, Helen Tago-Mullaste ja Eveli Varik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles