Kirjanike kodu Peedul püsib endiselt müügis

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peedul asub endine kirjanike suvekodu.
Peedul asub endine kirjanike suvekodu. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli nõukogu on oma Peedul asuva, endiseks kirjanike suvekoduks hüütava kinnistu müügiks 1,7 miljoni krooni eest loa andnud. Paraku loobus esialgne huvi tundev isik oma plaanist ja uut kindlat ostjat ei ole.



Tartu Ülikool on Peedul Vapramäe tänav 11 ja 13 asuva kinnistu müügi usaldanud firmale ÜV Kinnisvara. Selle juhataja Ülle Vissor teatas eile, et tal on silmapiiril paar huvilist, kellega läbirääkimised käivad. «Nii et kõigil on praegu võimalik seda kinnistut omandada,» ütles ta.

Tartu Ülikool omandas Peedu kinnistu 2005. aastal Lundis surnud eestlase Friedrich Fred Raimond Alliku pärandusena. Endise omaniku isa – Tartu majaomanike panga direktor Oskar Allik – ehitas sinna 1920. aastal villa tüüpi maja koos kõrvalhoonetega.

Pärast peremehe Siberisse küüditamist sai paigast aastakümneteks loomeinimeste puhkekodu.

Umbes aasta tagasi tekkis Peedul elaval lastepsühhiaatril Anne Daniel-Karlsenil ja tema mõttekaaslastel idee rajada sellele kinnistule laste miljöö- ja ravikeskus. Mõte pälvis osa peedukate toetuse ja teise osa vastuseisu. Elva linn pakkus moraalset tuge.

Anne Daniel-Karlsen käis ka haridus- ja teadusministeeriumis ning sotsiaalministeeriumis sellise ravikeskuse Eestisse rajamise vajalikkusest rääkimas.

Tartu Ülikooli kantsler Andres Liinat ütles aasta eest ja nüüdki, et ülikool Peedu kinnistu müügist paraku loobuda ei saa, sest investeerida tuleb eelkõige õpetamisse ja teadusesse.

Ülikooli uuest müügiotsusest kuuldes on Anne Daniel-Karlsen oma ideest loobunud ning kõigile kaasamõtlejatele ja toetajatele tänukirja saatnud. «Kaunis idee rajada endisesse, kultuuriinimeste vaimsusest kantud territooriumile noortele mõeldud ravikodu sai sellega otsa,» ütles ta nukralt.

Kaks ja pool aastat tagasi oli Peedu kinnistu hind 2,65 miljonit krooni, nüüd on see langenud 1,7 miljonile.

«Ega me kinnisvara konjunktuuri vastu saa,» tõdes ülikooli kantsler Andres Liinat. «Hooned jäävad aina kehvemasse olukorda ja nende väärtus muudkui langeb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles