Vastukaja: segadused jätkuvad

, vee-ettevõtte AWS osanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Segadused vee opereerimisega Elvas jätkuvad, kusjuures kannatavad kõik osapooled – linnakodanikud, vee-ettevõtted ja linnavalitsus. Selle asemel, et otsida olukorrale Eestis kehtivatest õigusaktidest lähtuvat lahendust ning tugineda probleemide esilekerkimisel demokraatliku õigusriigi põhimõtetele, on linn võtnud endale kohtumõistja rolli.


Linnapea on asunud vahendeid valimata üht poolt kaitsma või siis tal polegi küllaldast pädevust enda esile kutsutud segadust lõpetada.

Tuletagem meelde: linnavalitsus loobus ühepoolselt kehtivast lepingust AWSiga ja saatis oma otsuse Elva linnavolikogule kinnitamiseks, vee-ettevõte AWS aga vaidlustas selle otsuse kohtus. Nii kaua, kuni selles asjas pole kohtu otsust, jätkame opereerimist.

Teadmata põhjustel pole linnavalitsus nõus ootama kohtu seisukohta, vaid nende teadmisel ja nõusolekul tungiti omavoliliselt senise vee-ettevõtte ruumidesse, et anda opereerimine üle Emajõe Veevärgile. Meile on mõistetamatu, et demokraatlikus riigis kasutab linnavõim jõudu ega pea vajalikuks vaidluste lahendamist kohtus.

Seaduse järgi ei saa linn jõuga valdust üle võtta isegi juhul, kui lepingu ülesütlemine Elva linnavalitsuse poolt ei oleks õigustühine. Kuidas saavad Elva ettevõtjad pärast sellist juhtumit olla kindlad linnaga sõlmitud lepetes?

Jõuline soov vabaneda praegusest vee-ettevõttest on tinginud avalikkusele eksitavate väidete esitamise. Nii on linnapea kinnitanud, justkui oleks vee-ettevõte kaotanud kohtus vaidlused linnaga. Praegu aga ei ole ühtegi kohtuotsust, mis mõistaks AWSi süüdi lepingu rikkumises.

Ehk ei suuda linnapea teha vahet esialgsel õiguskaitse taotlusel ja volikogu otsuse vaidlustamisel? Nimelt soovis AWS saada esialgset õiguskaitset, et kaitsta end linnavõimu eest enne kohtuotsuse langetamist (esialgset õiguskaitset saab vaid juhul, kui kohtuotsus ei ole veel jõustunud). Kindlasti on selline kaitse vajalik, arvestades toime pandud sissemurdmist ettevõttesse.

Teisalt on linnapea kinnitanud, et uuel operaatoril on tööde ülevõtmiseks seadusega nõutud vee-erikasutusluba, kuid seda Emajõe Veevärgil pole, milleta pole tal seaduse kohaselt õigust ka opereerida.

Kolmandaks nõuab linn, et tarbijad esitaksid veearved uuele vee-ettevõttele. Tarbijakaitseameti esindaja on avalikkusele kinnitanud, et kuni uuel vee-ettevõttel tarbijatega lepinguid ei ole, seni pole nad inimestega ka lepingulises suhtes ega saa arvet esitada.

Praegu on elvalastel sõlmitud leping AWSiga. Tartumaad räsinud tormis tekkinud mitmepäevane elektrikatkestus pani proovile ka Emajõe Veevärgi võimekuse, õigemini võimetuse. Nii tegutseski AWS päeval ja ööl, et lõpetada elektri puudumisest tingitud veekatkestused.


Samal teemal: Elva veetüli, TPM 07.07, 19.07, 26.07

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles