Postimees teeb otseülekande ESTCube-1 missiooni lõpetamisest

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcube-1.
Estcube-1. Foto: SCANPIX

Teisipäeva keskpäeva paiku saadetakse pensionile pea kaks aastat orbiidil tiirelnud Eesti esimene tudengisatelliit ESTCube-1. Postimees teeb pressikonverentsist, kus muu hulgas räägitakse ka uutest võimalikest missioonidest, otseülekande.


ESTCube-1 on esimene Eesti satelliit, mis saadeti Maa orbiidile 2013. aasta 7. mail. Veidi enam kui poolteist aastat hiljem loevad tudengisatelliidi loojad ESTCube-1 missiooni lõppenuks, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

Programmi algataja ja juhendaja, Tartu ülikooli optilise metroloogia dotsendi Mart Noorma sõnul on programm täitnud oma eesmärgi – paljud tublid noored on saanud oma teaduskraadi ning välja on arenenud mitmeid Eesti majandust toetavaid ettevõtteid.

Kosmosekuubiku viimaseks missiooniks jäi võtta vastu sõbrapäevasoove, mis jäävad pardamälus ümber maakera tiirlema seni, kuni ESTCube-1 umbes 20 aasta perspektiivis ära põleb ning soovid kosmosesse laiali paiskab.

Eesti tudengisatelliidi programm algatati Tartu ülikooli üliõpilaste ja õppejõudude poolt 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust.

Postimees teeb otseülekande teisipäeva keskpäeval algavast pressikonverentsist, kus ESTCube-1 meeskond annab ülevaate, kas ja kuidas tudengisatelliit on orbiidil tiireldes oma teised eesmärgid täitnud. Samuti avalikustatakse järgmised missioonid – kas tuleb ESTCube-2 või midagi muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles