Norra suusatajad näitasid suusamaratonil võimsust

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolel teel ehk Kuutse punktis oli kuueliikmeline rühm veel koos ja seda vedas Eldar Rönning. Tema selja taha jäävad Audun Laugaland, Martti Himma, Martin Hammer, Algo Kärp ja Aleksei Ivanov.
Poolel teel ehk Kuutse punktis oli kuueliikmeline rühm veel koos ja seda vedas Eldar Rönning. Tema selja taha jäävad Audun Laugaland, Martti Himma, Martin Hammer, Algo Kärp ja Aleksei Ivanov. Foto: Kristjan Teedema

43. Tartu maratoni võitis neljakordne maailmameister Eldar Rönning, kes edestas kaasmaalast Audun Laugalandi ja eestlast Martti Himmat. Pärast kümneaastast vaheaega võitis naiste arvestuses Tatjana Mannima.

Veel poolel teel ehk Kuutse punktis liikus võistlusrivi ees kuueliikmeline rühm: norralased Eldar Rönning, Martin Hammer, Audun Laugaland, eestlased Algo Kärp, Martti Himma ja valgevenelane Aleksei Ivanov. Enne Palu punkti rebisid aga Rönning ja Laugaland eest ning vahe püsis lõpuni.

Umbes kilomeeter enne finišit sõitis Rönning Laugalandilt eest minema ja esikoha saatus oli sellega otsustatud. Rönningi võiduaeg oli üks viimaste aastate kiiremaid 2:43.41. Audun Laugaland lõpetas ajaga 2:43.57 ja kolmanda koha saanud Martti Himma ajaga 2:48.41.

Rönningi hinnangul olid Tartu maratonil suurepärased sõiduolud ning üritus oli väga hästi korraldatud. «Peaaegu parem kui Vasaloppet, soovitan kindlasti kõigil siia sõitma tulla. Sellest üritusest liigub ringi väga hea kuuldus,» ütles ta. Rönning tuli Otepääle reedel ja sama päeva õhtul tegi ta Tartu maratoni rajal esimese trenni ning jäi sellega rahule. Esikoha tõi talle hea taktika, kui vaid kilomeeter enne finišit kiirendas ta Laugalandilt eest ära. «63 kilomeetri sõidus olen ma Laugalandist veel parem, kuid 90 kilomeetri peal läheks mul raskeks teda võita,» tunnistas ta.

Rönning rääkis, et tema vorm on sel hooajal olnud keskpärane, organismi nõrgestas viirus. «Ootan järgmisi võistlusi ja juba ka järgmist hooaega, võibolla tulen järgmisel aastal Tartu maratonile uuesti, eks näis,» ütles ta.

Võitlus kolmanda koha pärast

Laugalandile ei ole Tartu maratoni rada võõras, ta on seda sõitnud juba mitmeid aastaid. «Paluni püüdsin hoida ennast Rönningi juures, et siis temaga võistlema asuda,» rääkis ta. Laugalandi sõnul ei olnud tal seekord jaksu, et lõpus Rönningi spurdiga kaasa minna ja talle konkurentsi pakkuda.

Kolmanda koha peale sõitsid Himma, Kärp ja Hammer. Finišisirgel oli Himma oma spurdiga teistest peajagu üle ning pronksmedal kuulus talle. Viimati jõudsid eestlased poodiumile 2006. aastal, kui Meelis Aasmäe ja Risto Roonet võtsid teise ja kolmanda koha. Parim saavutus, Raul Olle esikoht, jääb 2005. aastasse.

Määrimata suuskadega sõitnud Himma tunnistas, et magas stardis õige hetke maha ja alguses võetud plaan suusatada võidu peale tuli kõrvale heita. Ta nägi, et Palu punktis kipuvad kaks meest eest minema libisema ja ta võttis suuna pronksmedalile. «Olen kolmanda koha üle väga õnnelik,» ütles Himma. Samuti nagu teisedki kinnitas ta, et rada oli väga hea.

Enne sõitu üheks favoriidiks peetud Algo Kärp langetas enne starti vale otsuse ja läks rajale klassikamäärdega suuskadel. «Vähem kui pool maad oli nendega hea sõita, Harimäel pidas suusk väga hästi, kuid pärast seda olid rajad pisut kinni tuisanud ja seal jooksis suusk kinni,» sõnas ta. Kärpi sõnul oli rajal olnud kolmesest pundist – Himma, Kärp ja Hammer – Himma kõige tugevam. «Ma olin rühmas see, kes lihtsalt rippus kaasas. Lõpp läks kiireks ja teiste meestega võrreldes oli mu suusk ikka liiga pidamise peale määritud,» tõdes ta.

Järgmisel nädalal asub Kärp võistlema maailmameistrivõistlustel Falunis. Ta peab eilset võistlust heaks ettevalmistuseks, sest treeningulaagrite tõttu nappis tal värsket võistluskogemust.

Esimene ja kolmas

Naistest läks esikoht Eestisse Tatjana Mannimale, kes kordas sellega oma kümne aasta tagust saavutust. Viimati võitis eestlanna Õnne Kurg Tartu maratoni 2006. aastal, kuni eilseni ei olnud eestlannasid vahepealsetel aastatel esikolmikusse pääsenud.

«Üritan ikka FISi maratonisarja ära võita, aga ma ei ole ainukene, kes seda tahab,» sõnas ta. Mannima tunnistas, et enne starti oli ta suure valiku eest: millise suusapaariga rajale minna. «Arvan, et langetasime õige valiku ja ma kiidan veel kord oma hooldemehi, kes tegid mulle ikka väga head suusad,» ütles ta. Mannima tõusis ka FIS Marathon Cupi liidriks.

Kolmanda koha võitnud Triin Ojaste rääkis, et sõitis eile oma elu esimese maratoni. «Ma ei ole enne midagi sellist teinud, olin enne sõitu põnevil, sain nüüd maitse suhu ja päris hea on,» sõnas ta.

Tartu maratoni esikümme

  1. Eldar Rönning (Norra) 2:43.41
  2. Audun Laugaland (Norra) 2:43.57
  3. Martti Himma (Eesti) 2:48.41
  4. Martin Hammer (Norra) 2:48.43
  5. Algo Kärp (Eesti) 2:48.52
  6. Aleksei Ivanov (Valgevene) 2:50.51
  7. Jarmo Rissanen (Soome) 2:54.27
  8. Niko Naettinen (Soome) 2:54.28
  9. Morten Priks (Eesti) 2:54.28
  10. Vahur Teppan (Eesti) 2:55.08

Naiste esikolmik

  1. Tatjana Mannima (Eesti) 3:10.01
  2. Antonella Confortola (Itaalia) 3:14.50
  3. Triin Ojaste (Eesti) 3:17.39
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles